Enez'deki kazılar 38. yılında

Edirne'nin Enez ilçesinde, 38 yıldır devam eden kazıların bu yılki bölümünde, değişik dönemlere tarihlenen önemli bulgulara ulaşıldı. Enez kazılarında akademiysen, öğrenci ve işçilerden oluşan toplam 72 kişi görev yapıyor. Kazılarda çıkarılan eserlerin Edirne Müzesi'nde sergilenmesi planlanıyor.

Yayınlanma: 03.10.2008 - 08:46
Abone Ol google-news

Enez'deki kazıların başkanlığını Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İstanbul Üniversitesi adına  Prof. Dr. Sait Başaran yapıyor. Başaran bu yıl 38'incisini yaptıkları Enez kazılarına akademiysen, öğrenci ve işçilerden oluşan toplam 72 kişiyle devam ettiklerini söyledi.

Temmuz ayında başlanan kazıları ekim ayı sonu itibariyle sona erdireceklerini bildiren Başaran, Enez'deki Kaleiçi bölgesinde yapılan arkeolojik kazılarda, ana kayaya kadar inilerek, şarap mahzenine kadar temizlendiğini ve burada 5 ayrı kültür tabakasının saptandığını belirtti.

Başaran, kral kızı evinde yaptıkları çalışmada, planın ortaya çıkarıldığını, buranın üç ayrı mimari safhadan oluştuğunu, tamirat geçirdiğini saptadıklarını dile getirdi.
Diğer bir çalışmanın antik Ainos (Enez) kentinin mezarlığında yapıldığını ifade eden Başaran, ''Taşaltı mezarlığında yapılan kazılarda Roma dönemine ait lahitler ortaya çıktı. Taşaltı yamacındaki temizlik çalışmaları sırasında antik Ainos kentinin çöplüğünün bir kısmını da bulduk. Onun içinden MÖ. 6. yüzyıla ve 5. yüzyıla tarihlenen kültür kalıntıları ve pişmiş toprak eserler ortaya çıkarıldı'' dedi.

Bir başka çalışmanın Enez ilçe girişinde yapıldığını belirten Prof. Dr. Sait Başaran, burada kontrol amaçlı kazı ve sondaj yaptıklarını söyleyerek, ''MÖ 5. yüzyıla tarihlenen bir mezarlık ortaya çıkarıldı. Lahitler ve pişmiş toprak yapılmış çok miktarda lahit bulduk. Bu lahitlerin içinden o dönemlere ait süs eşyaları bulundu'' şeklinde konuştu.

 

Enez kıyıları Trakya için çok önemli

Enez'de Çataltepe Tümülüsünde de kazı yaptıklarını aktaran Başaran, daha önceki yıllarda ortaya çıkarılan prens mezar odasının duvarlarındaki mermer taklidi sıva temizlenerek, restore edildiğini anlattı.

Enez'deki kazılarda çıkarılan eserlerin laboratuvarda temizlendiğini, konservasyon ve restorasyonunun yapıldığını anlatan kazı ekibi başkanı Prof. Dr. Başaran, kazılarda çok güzel müzelik eserlerin bulunduğunu bildirdi.
 

Enez kazılarının Trakya'da yapılan 2-3 önemli kazıdan biri olduğunu bildiren Başaran, şöyle konuştu: ''Trakya kültürünün ortaya çıkarılması çok önemli. Enez'in konumu Ege, Batı Anadolu ve Yunanistan arasındaki geçiş yolu üzerinde yer aldığından, bütün bölgelerin kültürlerini Enez'de bulmak mümkün. Enez antik çağda çok zenginleşmiş bir kent olarak karşımızda duruyor. Kazılarda Enez'in o dönemlerde diğer kentlerle yaptığı ticareti gösteren anfora damgalı çok sayıda kulplar ele geçirildi. Bunlar çeşitli şehir ve firmalara ait anfora kulplarıdır. Bu eserler gelecekte Edirne Müzesi'nde sergilenecek. Edirne Müzesi'ndeki eserlerin yüzde 80'i bizim kazılarımızda ortaya çıkarılan eserlerdir.''
 

Tarihçe

Traklar'ın iskan yeri Enez'in tarihi MÖ 3000'e kadar uzanıyor. Ainos adını taşıyan ve adı Homeros Destanı'nda da geçen Enez, birçok ülkenin hakimiyeti altında yaşamını sürdürdü.

Son olarak Cenovalı Gattelusi ve Deorea ailelerinin hakim olduğu Enez'i, 1456 yılında Fatih Sultan Mehmet'in komutanlarından, Has Yunus Bey Osmanlı topraklarına kattı.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler