Harper günah çıkarttı

Kanada'daki muhalefet partileri tarafından ABD Başkanı George Bush'un "kopyası" olmakla suçlanan Başbakan Stephen Harper, muhalefette olduğu sırada, ülkesinin Irak'a asker göndererek ABD'nin Irak savaşına destek vermesini istemesinin "hata" olduğunu belirtti. Harper ABD'nin ekonomik yapısının felaket olduğunu da sözlerine ekledi.

Yayınlanma: 03.10.2008 - 09:18
Abone Ol google-news

Kanada Başbakanı Stephen Harper, 14 Ekimde yapılacak genel seçimler öncesinde yürütülen kampanya çerçevesinde, televizyondaki bir tartışma programında, bağımsız Quebec Blokunun lideri Gilles Duceppe'in "2003'teki konuşmasında istediği gibi hala Irak'a asker göndermeye hazır olup olmadığı" sorusu üzerine "Açık olalım. Bu kesinlikle bir hataydı" dedi.

Harper, 2003'teki bu açıklamasında, dönemin Avustralya Başbakanı John Howard'ın bir konuşmasından büyük ölçüde esinlenmiş, Harper'ın bir kampanya sorumlusu da, Howard'ın konuşmasından geniş bir alıntı yaptığını kabul ederek, bu hafta başında istifa etmişti.

Kanada'daki Quebec Bloku, birçok kez yaptığı açıklamada, 2003'te Harper iktidarda olsaydı, Kanada'nın Irak'a asker göndereceğini açıklamıştı. Dönemin Başbakanı liberal eğilimli Jean Chretien, ülkesinin Irak'a angaje olmasını reddetmişti.

Harper, ülkesinin 2500 askerden oluşan bir birliği bulunan Afganistan konusunda da ABD'yi eleştirerek ve Amerikan yönetimine mesafe bırakarak, "bunun bir BM misyonu olduğunu ve George Bush'un savaşı olmadığını" söyledi. Harper, Kanada'nın 2011'de görev sürelerinin dolmasıyla bu ülkedeki askerlerini çekeceğini ve Afganistan'da süresiz bir askeri güç bulundurulması yönündeki bazı Batılı meslektaşlarıyla aynı görüşte olmadığını kaydetti.
Kanada Başbakanı, televizyondaki tartışmada, ABD'nin ekonomik siyasetini de ağır şekilde eleştirerek, "ABD ile aynı siyaseti yürütmedik. ABD'nin ekonomik ve mali yapısı felaket, politikaları sorumsuz. Kanada'da çok değişik seçimlerde bulunduk" dedi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler