'Patlayıcı dolu çanta' davasında karar

Mecidiyeköy'de, 2007'de sırt çantasında 3.5 kilogram A-4 tipi patlayıcı ele geçirildiği iddiasıyla 3 sanıkla birlikte yargılanan Bülent Öztürk, 24 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Yayınlanma: 16.04.2010 - 16:45
Abone Ol google-news

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu sanıklar Şahabettin Demir ve Bülent Öztürk ile tutuksuz sanık Zerrin Avcı katıldı. Duruşmada, hakkında yakalama emri olan sanık Mehmet Şirin Avcı'nın henüz yakalanmadığı tutanağa yazdırıldı.

Cumhuriyet Savcısı Mustafa Çavuşoğlu, daha önceki mütalaayı tekrar ettiğini belirterek, sanıklardan Bülent Öztürk'ün tutukluluğunun devamına, diğer sanık Şahabettin Demir'in ise tahliyesine karar verilmesini talep etti.

Mütalaaya karşı savunması sorulan Bülent Öztürk'ün avukatı Adem Çalışcı, müvekkili hakkında ''patlayıcı madde atmaya teşebbüs'' suçlamasını kabul etmenin zorlama olacağını ve müvekkilinin bu suçtan yargılanamayacağını savunarak, Öztürk'ün beraatına, kabul edilmezse tahliyesine karar verilmesini istedi. Sanık Şahabettin Demir de beraat ve tahliyesini talep etti.

Dosyayı karara bağlayan mahkeme heyeti, sanıklardan Zerrin Avcı'nın, ''silahlı örgüte üye olmak'' suçundan 6 yıl 3 ay ve ''patlayıcı maddeleri izinsiz olarak bulundurmak ve el değiştirmek'' suçundan da 3 yıl 9 ay olmak üzere toplam 10 yıl hapisle cezalandırılmasına, ''ruhsatsız silah bulundurmak'' suçundan ise yeterli delil bulunamadığından beraatına karar verdi.

Heyet, sanıklardan Şahabettin Demir'in, Terörle Mücadele Kanunu'nu da göz önünde bulundurarak, ''silahlı örgüte üye olmak'' suçundan 8 yıl 9 ay ve ''patlayıcı maddeleri izinsiz olarak bulundurmak ve el değiştirmek'' suçundan da 6 yıl 3 ay olmak üzere toplam 15 yıl hapisle cezalandırılmasını kararlaştırdı.

Mahkeme heyeti, ''Suçtan doğacak tehlikenin ağırlığı karşısında suç ile verilecek ceza arasında adaletli ve mantıksal bir oran sağlanmasıyla cezanın temel cezanın alt sınırı üzerinde belirlenmesi'' gerekçesiyle sanıklardan Bülent Öztürk'ü '''silahlı örgüte üye olmak'' suçundan 13.5 yıl ve ''patlayıcı maddeleri izinsiz olarak bulundurmak ve el değiştirmek'' suçundan da 10.5 yıl olmak üzere toplam 24 yıl hapis cezasına çarptırdı.

Öztürk'ün, ''devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak'' suçundan yeterli delil bulunamadığından beraatına hükmeden heyet, hakkında yakalama kararı bulunan sanık Mehmet Şirin Avcı'nın sorgu ve savunmasının yapılmaması nedeniyle dosyasının ayrılmasına karar verdi.


Olayın geçmişi

Mecidiyeköy otobüs durakları yakınında gözaltına alınan ve çantasında 3.5 kilogram A-4 tipi patlayıcı ile cep telefonu düzeneği ve bol miktarda çelik bilye bulunan Bülent Öztürk'ün üzerinden, 1975 doğumlu ''Mehmet Demirkaya'' adına düzenlenmiş sahte kimlik elde edilmişti.
Olayla ilgili Bülent Öztürk ile bağlantılı olduğu belirtilen Şahabettin Demir ile Öztürk'ün evinde kaldığı Zerrin Avcı gözaltına alınmıştı.

Mahkemeye sevk edilen şüphelilerden Öztürk ve Demir tutuklanmış, Avcı serbest bırakılmıştı.
Serbest kalan Zerrin Avcı'nın yakalanamayan eşi Mehmet Şirin Avcı hakkında da yakalama emri çıkartılmıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler