Başbakan Erdoğan Türkmenistan'da

Türkmenistan'a giden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Bakanı Gurbangulu Berdimuhamedov ile görüştü. Erdoğan ve Berdimuhamedov'un iki ülke ilişkilerinin yanı sıra uluslararası konuları da görüştükleri bildirildi. Her iki siyaset adamı ''bir millet iki devlet'' anlayışıyla Türkiye ile Türkmenistan arasındaki ekonomik ve kültürel ilişkilerin güçlü bir noktaya getirilmesinin önemini vurguladı.

Yayınlanma: 03.10.2008 - 09:43
Abone Ol google-news

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhamedov'un davetlisi olarak Türkmenistan'a giden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan,  Berdimuhamedov tarafından kabul edildi.

Erdoğan ve Berdimuhamedov, ikili görüşmenin başında basına kısa açıklama yaptı.
Berdimuhamedov, iki ülke arasında kültürel bir birliğin olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
''Bizim her zaman iyi ilişkilerimiz ve kardeşlik ilişkilerimiz var. Bu ilişkileri geliştirerek, gelecek kuşaklara iletilmesini istiyoruz. Türkmenistan'ın yeni kalkınma döneminde Türkiye ile arasındaki ilişkileri daha da güçlendirmek yönünde güçlü bir irade var. Türk yatırımcıların 1,5 yılda Türkmenistan'da yaptıkları yatırımın toplam miktarı 2 milyar Avro'ya ulaştı.''

Başbakan Erdoğan da, ''bir millet iki devlet'' anlayışıyla Türkiye ile Türkmenistan arasındaki ekonomik, kültürel ilişkilerin güçlü bir noktaya getirilmesinin önemini vurguladı. Erdoğan, ''İlişkiler daha güçlü hale getirildiğinde geleceğimiz çok daha aydınlık olacaktır'' diye konuştu.

Erdoğan, Türkmenistan'a hareket etmeden önce havaalanında gazetecilere açıklamalarda bulunmuştu. Türkmenistan'ı ziyareti sırasında Berdimuhamedov ile baş başa ve heyetler arası görüşmeler yapacağını ifade eden Erdoğan, iki ülke ilişkilerinin yanı sıra bütün dünyayı etkisi altına alan küresel krizin değerlendirileceğini söylemişti.

Türkiye-Türkmenistan İş Konseyi toplantısının da yapılacağını ve bu ülkede yaşayan Türkler ile iş adamlarıyla bir araya geleceğini dile getiren Erdoğan, şöyle konuşmuştu:
''Biz Türkiye ve Türkmenistan'ı tek millet, iki devlet olarak görüyoruz. Bu anlayış çerçevesinde ülkelerimiz arasındaki güçlü kardeşlik ilişkilerinin, işbirliğinin daha da geliştirilmesi için bu yoğun çabamızı sürdüreceğiz. Özellikle son yıllarda bu çabalarımızın somut sonuçlarını görmekten büyük memnuniyet duyuyoruz. Ziyaretimizin ikinci ayağını Moğolistan teşkil ediyor. 2005 yılında yaptığım ziyaretin ardından, Moğolistan Başbakanı Bayar'ın davetine icabetle ikinci kez bu ülkeye gidiyorum. Ziyaretim esnasında bizim için anlamlı bazı açılışlar yapacağım. 2005 yılında, Türk tarihinin ilk yazılı eserleri olan Orhun Anıtları'nın bulunduğu Hoşo Saydam ile Karakurum'u bağlayan 46 kilometrelik Bilge Kağan Karayolu ile Orhun Anıtları Müzesi'nin temelini atmıştık. TİKA tarafından yapımı tamamlanan bu yolun ve müzenin açılışını Moğol dostlarımızla birlikte yapacağız. Yine Ulanbator'da ismi Mustafa Kemal Atatürk olarak değiştirilen okulun önündeki Atatürk büstü ile Ankara Caddesi'nin açılışlarını da gerçekleştireceğiz. Bu projelerin gerçekleştirilmiş olmasıyla UNESCO'nun dünya mirasında yer alan Orhun Vadisi'ndeki Türk yazıtlarına ulaşmak daha da kolaylaşmış olacaktır. Ayrıca tarihimizin en önemli anıtları, açılışı yapılacak yol ve müze sayesinde Türk ve dünya turizmine daha açık hale gelecektir.''

Erdoğan, Türkmenistan'dan sonra Moğolistan Başbakanı Sanjaa Bayar'ın daveti üzerine Moğolistan'a geçecek. Erdoğan'a, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ile bazı milletvekilleri eşlik ediyor.



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon