"Bir iki günlük kriz değil"

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, ABD'deki yaşanan ekonomik krizle ilgili olarak ''Bu bir günlük iki günlük kriz, bir günlük iki günlük dalgalanma değil. Bu 2007 yılının ortalarında başladı. Gittikçe de artarak bu günlere geldi. O bakımdan gayet soğukkanlı hareket edelim. Dışarda olan hadiseler nedeniyle paniğe kapılmaya gerek yok'' dedi.

Yayınlanma: 03.10.2008 - 12:32
Abone Ol google-news

Bayram tatilini Afyonkarahisar'daki termal tesislerden Korel Termal Otel'de geçiren Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, hükümetin aldığı önlemlerle Türkiye'nin krizden çok fazla etkilenmeyeceğini, ekonominin dış şoklara dayanıksız olmadığını söyledi.

Piyasalara sakin olun uyarasında bulunan Bakan Kemal Unakıtan, bu tür krizlerin ileri ekonomili ülkeler ile Türkiye arasındaki farkın kapanması için bir fırsat olduğunu ifade etti.
Tatil yaptığı otelde basın mensuplanın sorularını yanıtlayan Unakıtan, Türkiye'de krizle ilgili olarak önlem almak için piyasaları kapatmadıklarını ifade etti.                                     Unakıtan, şöyle dedi:

''Bir bayram tatili var. Bu dini ve ananevi bayramımızda bütün Türk Milleti doya doya dinlenmiş oldu. Ama dünyadaki gelişmeler de bizim bu bayrama denk geldi. Bundan dolayı da 'Türkiye'de piyasalar kapalı oldu da ondan dolayı avantaj sağladı' şeklinde olaya bakmamak lazım. Bu bir günlük iki günlük kriz, bir günlük iki günlük dalgalanma değil. Bu dalgalanma taaa 2007'nin ortalarında başladı. Gittikçe artarak da bu günlere geldi. Bundan sonra da bir süre artarak devam edecek. Ondan dolayı 3 gün bizim borsa kapalı kalmış, aman bundan dolayı avantaj sağladı diye olaya bakmak fevkalade yanlıştır. Eğer Türkiye bu dalgalanmalardan asgari şekilde etkilenebiliyorsa, eskiden beri aldığı önlemlerin neticesidir. Hükümetin aldığı önlemlerin sonucudur. Ama biz dünyadaki gelişmeleri son derece yakından takip ediyoruz. Gerekli önlemleri de yine almaya devam edeceğiz.''

Alınan ve alınacak önlemleri tatil sonunda düzenleyeceği basın toplantısında ayrıntılarıyla birlikte anlatacağını belirten Bakan Unakıtan, piyasalara panik yapmayın uyarısında bulundu.

İhracat rakamlarının her geçen gün iyiye gittiğini hatırlatan Bakan Unakıtan, ''Hiç kimse, hiç bir paniğe kapılmasın. Buna gerek yok. Türk ekonomisinde eskisi gibi dış şoklara karşı dayanıksızlık söz konusu değil. Ekonomimiz bizim daha iyi. Ayakları daha iyi yere basan bir ekonomiye sahibiz'' dedi.

İhracat rakamlarının yüzde 36 artış gösterdiğini belirten Bakan Unakıtan, sözlerini şöyle tamamladı:

''Bankacılık sektörümüz daha kuvvetli, kamu sektörümüz kuvvetli, özel sektörümüzde çok dinamik. Her yerde aman ne olacak denirken, ihracatımız arttı. Hem de öyle az buz değil yüzde 36 seviyesinde arttı. 3'te 1 seviyesinde artış sağlanıyor. Bu kolay bir iş değil. Turizm sektörümüzde çok güzel gelişmeler var. Yurt dışından yine Türkiye'ye bir akım var. Yabancı sermaye Türkiye'yi yatırım yapacak ender ülkelerden biri olarak görüyor. Bunlar Türkiye'nin avantajları. Hatta burada öyle akıllı davranmamız lazım ki Türk ekonomisi olarak bunu fırsatlara çevirmemiz lazım. Bunlar yabancı ve ileri ekonomiye sahip ülkelerle bizim ekonomimizin arasındaki açığı kapatma zamanıdır. O bakımdan gayet soğuk kanlı hareket edelim. Dışarda olan hadiseler nedeniyle paniğe kapılmaya gerek yok.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler