Gyurcsany: İlişkilerimiz sorunsuz diyebilirim

TBMM Başkanı Köksal Toptan, Macaristan Cumhurbaşkanı Laszlo Solyom, Ulusal Meclis Başkanı Katalin Szili ve Başbakan Ferenc Gyurcsany ile bir araya geldi. Başbakan Gyurcsany, Türkiye ile Macaristan arasındaki ilişkilerin iyi düzeyde olduğunu belirterek, ''İlişkilerimiz, sorunsuz diyebilirim'' dedi.

Yayınlanma: 03.10.2008 - 12:36
Abone Ol google-news

TBMM Başkanı Köksal Toptan, ''2010 Avrupa Kültür Başkentleri Tanıtım Toplantısı'' nedeniyle geldiği Macaristan'da resmi ziyaretlerde bulundu.

Köksal Toptan, ilk olarak Macaristan Ulusal Meclis Binasına gelerek, Macaristan Başbakanı Ferenc Gyurcsany ile görüştü. Toptan ile Gyurcsany'nin görüşmesi, daha sonra Sandor Sarayı'na giderek, burada Macaristan Cumhurbaşkanı Laszlo Solyom ile bir araya geldi. Solyom, iki ülke arasındaki ziyaretlerin üst düzeyde olmasından dolayı büyük memnuniyet duyduğunu söyledi. Solyom, ziyaretlerin tek taraflı olmaması için önümüzdeki yıl Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün daveti üzerine Türkiye'ye geleceğini bildirdi.

Cumhurbaşkanı Solyom ile TBMM Başkanı Toptan, Sandor Sarayı'nın balkonuna çıkarak buradan şehri izledi. Cumhurbaşkanı Solyom, şehirdeki bazı büyük binalar hakkında bilgi verdi. Solyom ile Toptan görüşmesi, basına kapalı sürdürüldü.

TBMM Başkanı Toptan, görüşmenin ardından tekrar Macaristan Ulusal Meclis Binasına geçerek Ulusal Meclis Başkanı Katalin Szili ile görüştü ve şeref defterini imzaladı. Basına kapalı görüşmenin ardından Toptan ile Szili, ortak basın açıklaması yaptı.
Toptan, bugün yaptığı görüşmelerde, ''ilişkilerin önümüzdeki süreçte daha da gelişebileceği'' izlenimi edindiğini bildirdi.

Macaristan Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı ve Başbakanla yaptığı görüşmelerde Türkiye'nin AB sürecine Macaristan'ın sağlamış olduğu destek nedeniyle teşekkür ettiğini belirten Toptan, AB TBMM Kurumsal Kapasitesinin Güçlendirilmesini Eşleştirme Projesine, Macaristan Parlamentosunun verdiği desteğin Türkiye için çok yararlı olduğunu, projenin başarıyla sonuçlandırılmak üzere olduğunu ifade ettiğini bildirdi.

Yarın Peç'e giderek orada ortak tarihi kültürel zenginlikleri görme imkanı bulacağını belirten Toptan, ''2010 İstanbul-Peç-Essen Projesine çok büyük önem veriyoruz. İstanbul olarak da bu konuda çok heyecan duyuyoruz'' dedi.

Macaristan Ulusal Meclis Başkanı Szili, bu ziyaretin en önemli konusunun Türkiye'nin AB'ye hazırlanmasıyla ilgili konular olduğunu belirterek, ''Türk Parlamentosunun bu hazırlık sürecinde neler yapması gerektiği konusunda bilgi alış verişinde bulunduk'' diye konuştu. ''Macaristan zaten Türkiye'yi AB'ye hazırlandıran ülke'' diyen Szili, görüşmenin başarılı geçtiğini Türkiye Parlamentosunun AB'ye giderken hangi işlevi olması gerektiği tecrübeleri edinmeye başladığını söyledi.

Toptan, Türkiye-Almanya-Macaristan parlamento başkanlarını bir araya getirdiği için Macaristan Meclis Başkanı Szili'ye teşekkür ederek, 2009 yılında aynı şekilde Türkiye'de buluşmayı arzu ettiklerini kaydetti. Szili, Toptan ve beraberindeki heyete Meclis binasını gezdirerek, çalışmalar hakkında bilgi verdi. Szili, Toptan onuruna Macaristan Ulusal Meclisinde yemek verdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler