Güle güle Metin And

Ankara'da geçirdiği rahatsızlık sonucu kaldırıldığı hastanede vefat eden yazar, araştırmacı, bilim adamı Metin And (81), İstanbul'da toprağa verildi. Metin And için Teşvikiye Camisi'nde öğle vakti cenaze namazı kılındı. And'ın kızı Esra And, cami avlusunda taziyeleri kabul etti.

Yayınlanma: 03.10.2008 - 12:52
Abone Ol google-news

Ankara'da geçirdiği rahatsızlık sonucu kaldırıldığı hastanede vefat eden yazar, araştırmacı, bilim adamı Metin And (81), İstanbul'da toprağa verildi.

Metin And için Teşvikiye Camisi'nde öğle vakti cenaze namazı kılındı. And'ın kızı Esra And, cami avlusunda taziyeleri kabul etti. Esra And, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, bir kültür adamını ve babasını kaybetmenin üzüntüsünü yaşadığını dile getirerek, babasının bir kültür insanı olarak yerinin doldurulamayacağını söyledi.

Gazeteci Doğan Hızlan da Türk kültürünün ve tiyatrosunun Metin And'sız çok eksik olacağını belirtti.

Törene, And'ın ailesinin yanı sıra Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Orhan Alkaya, aralarında Ayla Algan, Nedim Saban'ın da yer aldığı tiyatro sanatçıları katıldı.
Metin And'ın cenazesi daha sonra Eski Kozlu Mezarlığı'na defnedildi.

 

Metin And

And, 17 Haziran 1927'de İstanbul'da doğdu. Galatasaray Lisesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitiren And, yüksek lisans yapmak için Londra'ya, daha sonra bale, opera ve tiyatro eğitimi için Rockefeller Vakfı bursuyla New York'a gitti.

Yazı yaşamına edebiyat, opera ve bale eleştirmenliği ile başlayan And, Ulus gazetesinde 15 yıl boyunca tiyatro eleştirileri yazdı.

Kuruluşundan itibaren Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü'nde otuz yılı aşkın süre öğretim üyeliği yapan And, 1994'te emekli oldu.
Emeklilikten sonra Boğaziçi ve Bilkent üniversitelerinde üçer yıl ''Kültür Tarihi'' dersleri verdi.

And, bazıları yabancı dillerde olmak üzere 50 kadar kitap, 1500 kadar bilimsel inceleme, tanıtma-eleştiri yazısı ve ansiklopedi maddesi kaleme aldı.

Metin And, Türk Dil Kurumu Bilim Ödülü (1970), Türkiye İş Bankası Bilimsel Araştırma Ödülü (1980), Sedat Simavi Sosyal Bilimler Ödülü (1983), Fransa Hükümeti'nin ''Officier de l'ordre des Arts et des Letres'' nişanı (1985), İtalya Cumhurbaşkanı'nın ''Şövalyelik'' nişanı (1991), Türkiye Bilimler Akademisi Hizmet Ödülü (1998) gibi ödül ve nişanlar.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler