'AB'ye üyelik Türkiye'ye bağlı'

Avrupa Birliği Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu temsilcisi Olli Rehn, ''AB ile tam üyelik müzakerelerinin ritmi ve sonucunun Türkiye'ye bağlı olduğunu'' söyledi. Konuşmasında, Türkiye'nin stratejik ve diplomatik açıdan oynadığı role dikkati çeken Rehn, ''Çoğunluğu Müslüman, demokratik ve laik modeli ve diplomasisiyle Türkiye'nin önemli bir bölgesel aktör olduğunu'' vurguladı.

Yayınlanma: 03.10.2008 - 19:12
Abone Ol google-news

Avrupa Birliği Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu temsilcisi Olli Rehn, Fransa'da, ''2009: Batılı Balkanlar'ın Yılı'' konulu bir konferans verdi. AB'ye üye olmayan Balkan ülkelerin birlikle ilişkileri anlatan Rehn, konuşmasında Türkiye'ye de geniş yer verdi.

AB dönem başkanı Fransa'nın Türkiye ile tam üyelik müzakerelerinin olağan ritminde sürmesi için gösterdiği çabaya teşekkür eden Rehn, ''Bununla birlikte, esas olarak, ritm ve sonuçlar elbette Türkiye'nin reformları gerçekten yerine getirmesine bağlı'' dedi.

 

Türkiye'nin stratejik rolü

Konuşmasında, Türkiye'nin stratejik ve diplomatik açıdan oynadığı role dikkati çeken Rehn, ''Çoğunluğu Müslüman, demokratik ve laik modeli ve diplomasisiyle Türkiye'nin önemli bir bölgesel aktör ve çok önemli bir istikrar unsuru olduğunu'' vurguladı.

Türkiye'nin, İsrail-Filistin, İsrail-Suriye ve Kafkasya krizinde oynadığı arabulucu rolüne atıfta bulunan ve Ermenistan ile ilgili yeni açılım politikasına değinen Rehn, Türkiye'nin bu politikalarının, hem bölgede hem de AB ile ilişkilerdeki merkezi rolünü teyit ettiğini söyledi.

Türkiye'nin, Avrupa'nın barış operasyonlarına asker verdiğini, terör, uyuşturucu ve insan tacirliğiyle mücadelede AB'ye verdiği katkıda bulunduğunu hatırlatan Rehn, ''Türkiye, AB vatandaşlarının güvenliğini aktif bir biçimde yardımcı oluyor'' dedi.

Rehn, konuşmasında, Türkiye'nin ekonomik potansiyeline de dikkati çektikten sonra, Türkiye'nin yine AB'li şirketlerin önüne önemli ticari perspektifler açtığını bildirdi. Enerji alanındaki gelişmelere de atıfta bulunan Rehn, ''Türkiye, AB'nin enerji yollarının güvenliği ve çeşitlendirmesine yardımcı olmak için kilit rolü oynuyor'' diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler