Çin, BM Güvenlik Konseyi Dönem Başkanı

BM Güvenlik Konseyi Genel Başkanlığı Çin'e geçti. BM Güvenlik Konseyi dönem başkanı Çin'in BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Zhang Yesui, Konsey'in bu ayki gündeminde Afganistan, Afrika konuları ve Ortadoğu sorununun olduğunu söyledi. Zhang Yesui, Kuzey Kore'nin, nükleer programını yeniden aktive etme girşimi konusunda da sorunun diplomatik yollarla çözülmesinden yana olduğunu belirtti.

Yayınlanma: 03.10.2008 - 19:31
Abone Ol google-news

Çin'in yeni atanan BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Zhang Yesui, Güvenlik Konseyi'nin 1 aylık dönem başkanlığının Burkina Faso'dan Çin'e geçmesi dolayısıyla bugün bir basın toplantısı düzenledi ve Güvenlik Konseyi'nin ekim ayı çalışma programıyla ilgili gazetecilere bilgi verdi.

Büyükelçi Yesui, Konsey'in bu ayki gündeminde Afganistan, Afrika konuları ve Ortadoğu sorununun olduğunu söyledi. Zhang Yesui, 22 Ekim'de Konsey'de, bölgedeki son 1 ayki gelişmelere ilişkin bir toplantı düzenleneceğini kaydetti.

Afganistan'daki BM Yardım Misyonu (UNAMA) ile ilgili brifingin 14 Ekim'de yapılacağını aktaran Zhang, bir soru üzerine, Çin'in de Afganistan'ın komşusu olarak bu ülkedeki gelişmeleri ve uluslararası toplumun Afganistan'a yardım çalışmalarını yakından izlediğini ve bu yardımın artması gerektiğini dile getirdi.

Zhang, Kuzey Kore'nin, nükleer programını sürdürdüğü ve bu konuda Çin'in ne yapacağının sorulması üzerine, Çin'in başkanlık yaptığı altılı grubun, sorunların çözümünde en etkili mekanizma olduğunu ve diplomatik yollarla sorunların çözülmesi gerektiğini vurguladı.
Zhang, Japon bir gazetecinin, ''BM Güvenlik Konseyi 2009-2010 geçici üyeliği seçimlerinde, Çin'in de dahil olduğu Asya grubundan aday olan İran'a mı yoksa Japonya'ya mı oy verecekleri'' sorusuna ise Asya grubunun alacağı karara uyacakları yönünde diplomatik bir yanıt verdi. Çin'in, Japonya'nın Konsey'e girmesine sıcak bakmadığı biliniyor.

Başka bir soru üzerine BM Güvenlik Konseyi reform çalışmalarını desteklerini belirten Zhang, özellikle Afrika'daki gelişmekte olan ülkelerin Konsey'de temsil edilmesinden yana olduklarını belirtirken, Konsey'de ay sonunda kendi girişimleriyle ''Kadınlar, Barış ve Güvenlik'' konulu bir toplantının yapılacağını da sözlerine ekledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler