BM Güvenlik Konseyi'ne 5 yeni geçici üye

BM Güvenlik Konseyi'ne 2009-2010 döneminde 5 yeni geçici üye seçilecek. Konsey'e, Asya, Afrika ile Latin Amerika ve Karayipler'den 1'er, Batı Avrupa bölgesinden de 2 ülke seçilecek. Batı Avrupa bölgesinden bu yıl sonunda görevlerini tamamlayacak Belçika ve İtalya'nın koltuklarını alabilmek için Türkiye, İzlanda ve Avusturya yarışıyor. Geçici üyelerin seçimi için oylama 17 Ekim Cuma günü yapılacak.

Yayınlanma: 03.10.2008 - 20:20
Abone Ol google-news

BM Güvenlik Konseyi'ne 2009-2010 döneminde 5 yeni geçici üye seçilecek. Konsey'in
5 daimi üyesi (ABD, İngiltere, Fransa, Çin ve Rusya) ve 10 geçici üyesi bulunuyor.

Konsey'e, Asya, Afrika ile Latin Amerika ve Karayipler'den 1'er, Batı Avrupa bölgesinden de 2 ülke seçilecek.

Afrika bölgesinden bu yıl sonunda görevi sona erecek Güney Afrika Cumhuriyeti'nin yerine bölge ülkeleri tek aday olarak Uganda'yı gösterdiler.

Latin Amerika ve Karayipler bölgesinden ise görevini tamamlayacak Panama'nın yerine yine tek aday olarak Meksika gösterilmiş durumda.

Asya bölgesinden Endonezya'dan boşalacak tek kişilik koltuk için İran ve Japonya yarışacak.

Batı Avrupa bölgesinden ise bu yıl sonunda görevlerini tamamlayacak Belçika ve İtalya'nın koltuklarını alabilmek için Türkiye, İzlanda ve Avusturya yarışıyor.

Konsey'in diğer 5 geçici üyesi ise (Libya, Burkina Faso, Kosta Rika, Vietnam ve Hırvatistan) 1 yıl daha görevlerini sürdürecekler.

2009-2010 BM Güvenlik Konseyi geçici üyelerin seçimi için 192 üyeli BM Genel Kurulu'nda 17 Ekim Cuma günü oylama yapılacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler