Hain saldırı: 15 şehit

PKK, dün öğle saatlerinde Hakkari'nin Şemdinli İlçesi'nin Irak sınırındaki Aktütün Jandarma Sınır Karakolu'na saldırı düzenledi. Saldırıda, 15 asker şehit oldu, 2 uzman çavuştan ise haber alınamıyor. 23 terörist etkisiz hale getirildi. Saldırının çarşamba günü görüşülecek tezkere öncesi yapılması dikkat çekti.

Yayınlanma: 04.10.2008 - 06:59
Abone Ol google-news

Genelkurmay Başkanlığı, Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde bulunan Aktütün Jandarma Sınır Bölüğü'ne bölücü terör örgütünün Irak'ın kuzeyinde bulunan unsurları tarafından dün yapılan saldırıda, 15 güvenlik görevlisinin şehit olduğunu, 23 teröristin etkisiz hale getirildiğini, 2 uzman erbaş ile de henüz temas kurulamadığını bildirdi.

Güvenlik güçleri bölgedeki operasyonlarına devam ediyor. Terör örgütü PKK üyelerince düzenlenen saldırıdan sonra Türk Silahlı Kuvvetlerince bölgeye helikopterlerle çok sayıda takviye kuvvet gönderilirken, teröristlerin kaçış noktaları da havadan ateş altına alındı. Teröristlerin, Irak'ın kuzeyindeki kamplara kaçış güzergahı olan Bayraktepe bölgesini helikopterlerle bombalayan güvenlik güçleri, karadan yürütülen operasyonlarda ise zaman zaman terör örgütü üyeleriyle sıcak temasta bulunuyor.

Çatışmaların halen devam ettiği bölgeye gitmeye çalışan gazeteciler ise terör örgütü PKK üyeleri tarafından Aktütün köyüne 5 kilometre mesafedeki yola döşenen mayın nedeniyle bölgeye gidemedi. Teröristlerin, saldırı sırasında güvenlik güçlerine karadan destek gelmesini engellemek için köy yoluna döşediği mayın, köylüler tarafından fark edildi. Herhangi bir olay yaşanmaması için üzeri ağaç dallarıyla kapatılan mayının, bomba imha uzmanlarınca imha edileceği belirtilirken, yol ortasındaki mayın nedeniyle köye araçlarla giriş ve çıkış yapılamıyor.

 

Kimliği açıklanan şehitlerimizin isimleri:

- Astsubay Çavuş Hasan Önal (Eskişehir)

- Piyade Uzman Çavuş Cahit Yıldırım (Erzurum)

- Piyade Uzman Çavuş Selçuk Can (Osmaniye)

- Jandarma Uzman Çavuş Hasan Aygör (Kırıkkale)

- Jandarma Uzman Çavuş Egemen Yıldız (İzmir)

- Jandarma Uzman Çavuş Ozan Onur İlgen (Adana)

- Jandarma Uzman Onbaşı Rasim Eser (Mersin)

- Piyade Çavuş İlhan Küçüksolak (Kastamonu)

- Jandarma Komando Er Halil İbrahim Aralık (Denizli)

- Piyade onbaşı Mumamet Aydemir (Artvin)

- Piyade Er Davut İlbaş (Siirt)

- Jandarma Er Oktay Karakelle (Bayburt)

- Jandarma Er Hakkı Aran (Diyarbakır)

- Piyade Er Ramazan Yeşil (Antalya)

- Er Çağlar Mengü (İstanbul)

 

Hakkari'nin Şemdinli ilçesindeki çatışmada şehit olan Jandarma Er Hakkı Aran, Diyarbakır'ın Bağıvar Beldesi'nde toprağa verildi. Diğer şehitlerin de yarın toprağa verileceği bildirildi.

 

Yaralı askerler hastanede

Hakkari'nin Şemdinli ilçesindeki Aktütün Jandarma Sınır Bölüğü'ne düzenlenen saldırıda yaralanan 6 asker, ambulans uçakla Ankara'ya gönderildi.

Van Askeri Hastanesi'nde tedavi altına alınan ve geceyi burada geçiren yaralı askerlerin sağlık durumunda iyileşme gözlenmeyince Genelkurmay Başkanlığınca Van'a ambulans uçak gönderildi.

Sabah saatlerinde Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı Helikopter Filo Komutanlığı'na inen ambulans uçak, yaralı askerleri alarak Ankara'ya hareket etti.

Yaralı askerlerin tedavisine Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde devam edileceği belirtildi.

 

Gül, Başbuğ'u ziyaret etti

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'u ziyaret etti.
Cumhurbaşkanı Gül'ün, Şemdinli'deki çatışma nedeniyle başsağlığı dilemek ve çatışma hakkında bilgi almak amacıyla Genelkurmay Karargahı'na gerçekleştirdiği ziyaret 1 saat 20 dakika sürdü. Ziyaret basına kapalı gerçekleşti.

 

Başbakan yurda döndü

Türkmenistan'da bulunan Başbakan Erdoğan, saldırı haberi üzerine Moğolistan'a yapacağı ziyaretten vazgeçip yurda döndü. Erdoğan, Türkmenistan'da canlı yayında, saldırı ile ilgili şunları söylemişti:

"15 şehidimiz 20 de yaralımız var ve 23 teröristin etkisiz hale getirildiğinin haberini Genelkurmay Başkanımız'dan aldım. Bu şu anda bu seyahatteki adımımızı ve heyecanımızı olumsuz anlamda etkiledi. Bizler programımızı ister istemez gözden geçirdik ve bir grup arkadaşımız Moğolistan'a geziye devam edecek, ben ise bir grup arkadaşımla döneceğim." 

 

Başsağlığı mesajları

Gül: Mücadeleye topyekun devam edilecektir

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Hakkari'deki çatışmayla ilgili olarak olarak, ''Özellikle son 1 yıl içerisinde sınır ötesi operasyonlarda TSK'nın elde ettiği başarılar terör örgütünü gerçekten demoralize etmiştir ve çok zayıflatmıştır. Sözüm ona terör örgütü ayakta olduğunu göstermek için bu saldırıyı yapmıştır. Bir kez daha şunu söylemek istiyorum; bedeli ne olursa olsun sonuna kadar bu mücadeleye topyekun devam edilecektir'' dedi.

Cumhurbaşkanlığının internet sitesinden görüntülü olarak yayımlanan açıklamada, şunları kaydetti:
''Sözüm ona terör örgütü ayakta olduğunu göstermek için bu saldırıyı yapmıştır. Bir kez daha şunu söylemek istiyorum; bedeli ne olursa olsun sonuna kadar bu mücadeleye topyekun devam edilecektir. Sadece Silahlı Kuvvetlerimiz, emniyet teşkilatımız değil, devletimizin ve milletimizin bütün varlığı ile bu mücadele sürdürülecektir. Şunu da ifade etmek isterim; bu son hain saldırı nasıl yapıldı? Bu sonuna kadar takip edilmektedir. Buna kimler yataklık etti, böyle bir saldırıya kimler kolaylık sağladı? Bunlar da sonuna kadar araştırılacak, takip edilecek ve herkese bunun hesabı sorulacaktır. Bundan Türk milletinin emin olmasını özellikle rica ediyorum.

Tekrar şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum, Silahlı Kuvvetlerimize başsağlığı diliyorum, ailelerin ve bütün Türk milletinin acısını paylaşıyorum.''

Gül, Hakkari'deki çatışmada 15 askerin şehit olması sebebiyle Fransa gezisini iptal etti.

 

Toptan'dan başsağlığı mesajı


TBMM Başkanı Köksal Toptan, Hakkari Şemdinli'de teröristlerin Aktütün Jandarma Sınır Bölüğü'ne düzenlediği silahlı saldırıda 15 askerin şehit olması nedeniyle Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'a başsağlığı mesajı gönderdi. Toptan, mesajında şunları kaydetti:

''Yüreğimizde büyük yaralar açan bu saldırılar, terörle mücadele konusundaki kararlılığımızı daha da arttırmaktadır.

Devletimizin bölünmez bütünlüğüne yönelik yapılan bu hain saldırılar asla amacına ulaşamayacaktır. Hükümetimize ve kahraman ordumuza güvenimiz tamdır."

 

Çiçek saldırıyı manidar buldu

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Hakkari'den gelen üzücü haberin herkesi yürekten yaraladığını beirtti. Çiçek, şöyle konuştu:

''Saldırının tam da tezkerenin mecliste görüşüleceği günlerin arifesine gelmesi ayrıca manidardır. Ancak şunu bilmek gerekir ki terörle mücadele mevsimlik bir mücadele değil, tek tedbirle, tek operasyonla sona erdirilecek bir bela da değildir.''

 

"Bu coğrafyanın tek düşmanı vardır, o da terör belasıdır"

Kültür ve Turizmi Bakanı Ertuğrul Günay, ''Çok üzüldüm. Bütün milletimizin başı sağ olsun. 15 şehidimiz var. Allah'tan şehitlerimize rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum'' diye konuştu.

Terörün insanlık suçu olduğunu belirten Bakan Günay, şunları söyledi:
''Bu coğrafyanın tek düşmanı vardır, o da terör belasıdır. Terör bir insanlık suçudur. Bundan kurtulmamız lazım. Bu coğrafyada sürekli saldırılar oluyor. Bu terör belasını bir halk düşmanı, toplum düşmanı, insanlık düşmanı olarak görmekteyiz. Terör belasını bu coğrafyadan çıkardığımızda bölgenin kaderi değişecektir. İnsanlar daha rahat, huzurlu ve mutlu olacaktır.''

 

Baykal: Himaye edilen terörle mücadele edilemez

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, çatışma konusunda "Himaye edilen terörle mücadele edilemez" diye konuştu. Baykal, Hakkari'deki çatışmada 15 askerin şehit olması nedeniyle Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'a da başsağlığı mesajı gönderdi.

CHP Basın Bürosundan yapılan açıklamaya göre, Baykal'ın, Orgeneral Başbuğ'a gönderdiği mesaj şöyle:

''İslam dünyası ve ülkemiz Ramazan Bayramı'nı kutlarken, insanlık suçu terör, bir siyasi projeye dayalı çirkin ve karanlık yüzünü yeniden gösterdi.

Hakkari Şemdinli Aktütün Karakolu ve karakolu korumakla görevli askeri birliğimiz basıldı. Bu kalleşçe saldırı sonucu 15 askerimizi kaybettik, temas kurulamayan Mehmetçiklerimiz ve yaralılar var.

Büyük bir üzüntü ve acıyla karşılanan bu saldırıyı nefretle kınıyor, alçakça yapılan saldırıda şehit olan askerlerimize rahmet, şahsınızda milletimize, şehitlerimizin aile ve yakınlarıyla Türk Silahlı Kuvvetlerine başsağlığı, sabır; yaralılara acil şifalar dilerim.''

 

Bahçeli: Türkiye yol ayrımındadır

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, ''Türkiye hem silahlı terörle hem de etnik bölücülükle mücadelede tarihi bir yol ayrımındadır'' dedi.

Bahçeli, Şemdinli Aktütün sınır karakoluna yönelik saldırı ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada, 15 askerin şehit edilmesinin milleti derinden yaraladığını ve öfkelendirdiğini belirtti.
Bu saldırıyı nefretle lanetlediğini ifade eden Bahçeli, ''Güvenlik güçlerimizin terörle mücadelede sergilediği üstün başarılara rağmen, terör saldırılarının tırmanarak sürmesi Türkiye Cumhuriyeti'nin komşu devletten beslenen açık bir saldırı ve tehdit altında olduğunu bir kez daha ve şüpheye yer bırakmayacak şekilde ortaya koymaktadır'' dedi.

Bahçeli, terörle mücadelede partiler üstü bir anlayışla milli bir seferberlik başlatılmasının artık kaçınılmaz olduğunu belirtti. Bahçeli, şunları kaydetti:
''İç çatışma ve bölünme dinamiklerini harekete geçirmeyi amaçlayan hain tahriklerin son dönemde tırmanması üzerinde de durulmalı, sol olarak Balıkesir'de yaşanan üzücü olaylar hepimiz için uyarıcı olmalıdır.

Türkiye'yi bir kardeş kavgasına sürüklemeyi amaçlayan bu tahriklerin sonuçsuz bırakılması iktidarı ve muhalefetiyle hepimizin ortak görevi ve sorumluluğudur.

Bu elim hadiseyi nefretle karşılıyor, devletimizin bağımsızlığı, milletimizin birliği uğruna kahramanca görev yapan askerlerimizden şehit olanlara Cenab-ı Allah'tan rahmet, yaralananlara acil şifalar, ailelerine, aziz milletimize ve silah arkadaşlarına sabır ve başsağlığı diliyorum.''

 

Sezer son 6 aya dikkat çekti

DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, ''Aktütün Karakolu'na bölücü terör örgütü tarafından yapılan, 15 askerin şehit edildiği saldırıyı nefretle kınadığını'' belirtti.

Sezer, "Bu saldırı, 2002 yılında sıfır noktasına indirilen terör olaylarının, son 6 yılda her geçen gün daha da azgınlaşarak devam etmesinin nedenleri üzerinde ciddiyetle ve sorumlulukla durmayı gerektirmektedir." dedi.

 

Saldırı aynı zamanda; İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye Futbol Federasyonu, Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu,  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, İşçi Partisi (İP) Genel Başkan Vekili Mehmet Bedri Gültekin,  Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, Anavtan Genel Başkanı Erkan Mumcu, DP Genel Başkanı Süleyman Soylu, Saadet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan tarafından da yapılan açıklamalarla kınandı.

 

Saldırıya yurtdışından tepkiler

AB Dönem Başkanı Fransa, Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde bulunan Aktütün Jandarma Sınır Bölüğüne bölücü terör örgütü tarafından dün yapılan ve 15 Mehmetçiğin şehit olduğu saldırıyı "şiddetle kınadığı" bildirildi.

Dönem Başkanlığı açıklamasında, "Dönem Başkanlığı, AB'nin terör listesinde bulunan PKK'yle mücadelesinde kararlılıkla Türkiye'nin yanındadır" denildi.

AB Komisyonunun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, saldırıyı yaptığı yazılı açıklamayla kınadı. Rehn, açıklamasında "Şiddet kullanılarak siyasi amaçlara ulaşma çabasının hiçbir demokraside kabul edilemeyeceğini" vurgulayarak, "Bu tür saldırıların, adına yapıldığı topluma hiçbir fayda getirmeyeceği" uyarısında bulundu.

AB Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana da terör saldırısını şiddetle kınayarak, Türkiye'nin acısını paylaştığını bildirdi.

ABD Büyükelçiliği, Hakkari Şemdinli Aktütün karakoluna PKK Terör örgütü tarafından gerçekleştirilen saldırısını kınadı. Büyükelçilik, ABD Başkanı George W. Bush’un PKK’yi “ortak düşman” olarak nitelendirdiğini anımsatarak, örgütü silahlarını bırakmaya davet etti.

NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde bulunan Aktütün Jandarma Sınır Bölüğüne bölücü terör örgütü tarafından dün yapılan ve 15 Mehmetçiğin şehit olduğu saldırıyı "şiddetle kınadığını" bildirdi.

 

Irak saldırıyı kınadı

Irak Devlet Başkanlığı Konseyi, Hakkari'nin Şemdinli ilçesindeki Aktütün Jandarma Sınır Bölüğü'ne düzenlenen terör saldırısını kınayarak, Türkiye'ye yardım taahhüdünde bulundu.
Irak Devlet Başkanı Celal Talabani başkanlığındaki konseyden yapılan açıklamada, "Devlet başkanlığı konseyi, Irak sınırı yakınında Türk askerlerine yapılan korkunç saldırıyı oy birliğiyle kınama kararı almıştır" denildi.

Konseyin internet sitesinde yayımlanan açıklamada, devlet başkanlığı konseyinin bu tür saldırıların tekrarını önlemek ve teröristlerin Irak topraklarındaki yasa dışı varlığına son vermek için Türkiye'yle ortak çabalarını sürdürmeyi kararlaştırdığı belirtildi.

Irak Devlet Başkanlığı Konseyi, Talabani'nin yanı sıra Şii ve Sünni devlet başkan yardımcılarından oluşuyor.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de, Irak Cumhurbaşkanıyla da telefonda görüştü. Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin görüşmede üçlü güvenlik komitesinin derhal toplanması gerektiğini söylediği bildirildi.

 

Maçlarda saygı duruşu

Futbol Federasyonu'ndan yapılan açıklamada''Terörist saldırılar sonucu hayatını kaybeden aziz şehitlerimiz, bu hafta oynanacak profesyonel lig maçlarında anılacak. Bu hafta oynanacak profesyonel futbol maçları öncesinde bir dakikalık saygı duruşu yapılacak'' denildi.

 

Aynı karakol

Hakkari'nin İran ve Irak sınırındaki Şemdinli ilçesine 40, Irak sınırına 4 kilometre uzaklıktaki Aktütün Karakolu, 1992'den bu yana 3 kez terör örgütü PKK üyelerinin saldırısına uğradı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler