'Gökçek, Ankara'nın kanını emiyor'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Ateş, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin kaynaklarının, sermayesinin yüzde 100'ünün Büyükşehir Belediyesi'ne ait olan 9 şirket üzerinden AKP yandaşlarına peşkeş çekildiğini söyledi. Ateş, "İçişleri Bakanı Gökçek'e kalkan olmuş. Ne Melih Gökçek'e dokunduruyor, ne de Ankara'nın kanını emen bu bitlere dokunuyor" dedi.

Yayınlanma: 04.10.2008 - 07:28
Abone Ol google-news

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin kaynaklarının, sermayesinin yüzde 100’ünün Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan 9 şirket üzerinden AKP yandaşlarına peşkeş çekildiğini vurguladı.

Belediye varken söz konusu şirketler üzerinden hizmet alımı yapılmasını eleştiren Ateş, bu şirketlerin hesaplarını açıklamaktan kaçınan İçişleri Bakanlığı’na da tepki gösterdi. Ateş, İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’e kalkan olduğunu belirtti.

CHP’li Ateş’in, Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı 9 şirketin harcamalarına ilişkin soru önergesine verilen yanıt tartışmaları da beraberinde getirdi. Ateş’in, soru önergesine Ankara Valiliği aracılığıyla yanıt veren İçişleri Bakanı Atalay, söz konusu şirketlerin ticari faaliyetleri ve kar zarar durumlarına ilişkin bilgi veremeyeceğini bildirdi.

Büyükşehir Belediyesi'nin Portaş, Halk Ekmek, Başkent Doğalgaz, Metropol, Bel Beton, Anket ve Tobaş AŞ ile Belko Ltd Şti ile birlikte 9 şirketten hizmet aldığını ve aynı zamanda bu şirketlerin hissedarı olduğunu bildiren Bakan Atalay, Türk Ticaret Kanunu’na göre söz konusu şirketlerin kar/zarar durumlarına ilişkin bilgi verilemeyeceğini istenilen bilgilerin sadece şirketler tarafından açıklanabileceğini belirtti.

Bakan Atalay, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin 2004-2007 yılları arasında 68 firmadan 179 milyon 294 bin 96 YTL’lik hizmet alımı yaptığını söz konusu hizmet alımlarının ise kültürel etkinlikler, basın yayın, güvenlik, muhtaç ailelere gıda yardımı yapılması gibi alanlarında gerçekleştiğini kaydetti.

İçişleri Bakanlığı’nı Ankara Büyükşehir Belediyesi'ni korumakla suçlayan CHP’li Ateş, bir milletvekili olarak denetim görevi yaptığını ancak kamuoyunun yanıt beklediği soruların yanıtsız kaldığını söyledi.

 

'İçişleri Bakanı Gökçek'e kalkan olmuş'

Ateş, “Maalesef İçişleri Bakanlığı Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’e kalkan olmuş. Danıştay’ın hakkında yargılanabilir kararı olmasına rağmen Bakanlık bu karara uymuyor. İkinci kez Danıştay’a başvurduk. Sonucunu göreceğiz” diye konuştu. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Hazine’ye en borçlu belediye olmasına karşın İçişleri Bakanı’nın “Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin kamu kurum ve kuruluşlarına borcu” yoktur şeklinde kamuoyunu yanıltıcı bilgi vermesini eleştiren Ateş, belediye şirketlerine ilişkin yolsuzluk iddialarını hatırlattı.

Ateş, şunları söyledi: “Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin kaynakları, sermayesinin yüzde yüzü Büyükşehir Belediyesi’ni ait olan 9 tane şirket üzerinden yandaşlarına peşkeş çekildiğine dair ciddi iddialar var. Bir milletvekilli olarak benim görevim böyle bir iddia doğru mudur, değil midir? Gerçekten Ankara Büyükşehir Belediyesi Ankara halkından alınan vergileri yerli yerinde kullanıyor mu kullanmıyor mu? Bu şirketlere aktarılan para yerinde kullanıyor mu kullanılmıyor mu? Belediye varken niye bunlar üzerinden hizmet alınıyor. Ben bunları öğrenmek istiyorum. Ancak sorularımıza yanıt alamıyoruz.”

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin 2004 - 2007 arasında 179 milyon 294 bin 96 YTL’lik, hizmet alımı yaptığını anımsatan Ateş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu paralar nereye gitti. Bunun karşısında ne alındı? Maalesef bunun bilgileri bize verilmiyor. Gerçekten tam bir bit olmuşlar, Ankara halkının kanını emiyorlar. Buna da İçişleri Bakanı kalkan olmuş. Ne Melih Gökçek’e dokunduruyor ne de Ankara’nın kanını emen bu bitlere dokunuyor. Bu devlet sırrı mı dır? Bu şirketler kar mı ediyor, zarar mı ediyor? Nereye, kime hizmet ediyor bunlar? Bunlar AKP yandaşlarına belediye kaynaklarını aktarıyorlar.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler