Kedi ve köpeklere çipli koruma

Trakya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Muammer Öğüt, ''Evcil hayvanlarınızı mikroçiplerle koruma altına alın" dedi. Öğüt, Türkiye'de köpek ve kedilere uygulanan mikroçip sisteminin, evcil hayvanların güvence altına alınmasına büyük katkı sağladığını bildirdi.

Yayınlanma: 04.10.2008 - 07:30
Abone Ol google-news

Trakya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Muammer Öğüt ''Kayıp veya çalınmış hayvanlarınızı mikroçipler sayesinde bulabilirsiniz. Mikroçip taktırdığınız köpeğiniz diyelim ki çalındı. Köpeğinizi çalan kişi mutlaka bir veterinere gidip onu kontrol ettirecek veya aşı yaptıracak. İnternet bağlantılı olan bu sistemde, çip bilgileri okutulacak ve hayvanın gerçek sahibi kolaylıkla tespit edilecektir.'' dedi.

 

Köpek çalınma oranları %70 azaldı

Veteriner Hekim Tamer Serhatli ise Edirne'de kedi ve köpeklere takılan mikroçip sayesinde köpek hırsızlığında yüzde 70 azalma olduğunu belirtti.

Edirne'de 50 civarında köpeğe mikroçip taktığını ifade eden Serhatli, şunları söyledi:
''Mikroçip, kedi ve köpeklerde deri altına yerleştirilen, Türkiye'de ve dünyada tanınan veri tabanına sahip kayıt sistemi destekli minik bilgi taşıyan elektronik devredir. Vatandaşlarımız evcil kedi ve köpeklerinin güvence altına altına almak istiyorsa mutlaka mikroçip taktırmalıdır. Çiplerdeki numara, o hayvanın bir çeşit kimlik kartı görevi görmektedir. Kaybolan veya çalınan köpeklerin gerçek sahipleri mikroçipler yardımıyla tespit edildiği için hırsızlık oranlarında ciddi anlamada azalma olmuştur.''

 

Mikroçiplerin yerleştirilmesi

Veteriner Hekim Serhatli, 4 santim olan mikroçiplerin köpeklerin kürek kemiği derisi altına özel enjektörle yerleştirildiğini söyledi.

Mikroçiplerin cerrahi müdahale yapılmadan çıkarılmasının söz konusu olmadığını anlatan Serhatli,''Uygulamayı 2-3 dakikada özel bir tabancayla iki omuzu arasındaki bölgeye yapıyoruz. Mikroçip derinin altında olduğu için hayvana hiçbir zarar vermiyor. Uygulama tamamlandığında köpeğiniz veya kediniz ömür boyu üzerinde taşıyacağı elektronik kimliğe kavuşuyor'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler