Financial Times'ın yorumu

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın ekonomiyle ilgili açıklamalarına karşın, Financial Times gazetesi, "Türkiye, diğer yükselen piyasalar gibi küresel finansal kargaşaya karşı bağışık olmaktan uzak" yorumunu yaptı. Gazeteye göre, özelleştirme programı, piyasalardaki olumsuz gelişmelere 'kurban' gidebilir.

Yayınlanma: 04.10.2008 - 07:46
Abone Ol google-news

Ekonomi gazetesi Financial Times, Ankara kaynaklı Delphine Strauss imzalı haberinde bayramın ardından Cuma günü yeniden açılan İstanbul borsasının küresel finansal krizdeki son gelişmelerin karşısında yüzde 4.2 düştüğünü kaydetti. Gazete, bu düşüşün da, üç haftanın en büyük gerileme olduğuna ve bir haftalık kaybı yüzde 5.5’e çıkarttığına işaret etti. Türk politikacılarının, yatırımcıların sinirlerini yatıştırmak amacıyla ülkenin bankacılık sisteminin artık krizlere daha dirençli olduğunu söylediklerini belirten gazete, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz’ın açıklamalarına da dikkat çekti.

 

Özelleştirme programı etkilenecek

Gazetenin haberine göre: “Özellikle hükümetin özelleştirme programını sürdürme planlarının, piyasalardaki pata durumuna kurban gideceği gibi görülüyor. Bu da, ülkenin şişmiş cari açığının finansmanı açısından daha çok baskı oluşturur.”

Financial Times, haberinde ayrıca Başbakan Erdoğan’ın, bu ortamın Halkbank’ın özelleştirmesi ve halka satılması için uygun olmadığı yolundaki değerlendirmesinin ardından Türk bankalarının değer kaybettiğini belirtti. Halkbank hisselerinin değerinin de yüzde 6.1 düştüğüne işaret eden gazete, Erdoğan’ın, Ziraat Bankasının satılmasının düşünülmediğini söylediğine de dikkat çekti. Haberde geçen ay önde gelen Türk bakanlarından birinin ise, Halkbank’ın özelleştirilmesinin piyasa koşullarının izin vermesi halinde gerçekleşeceğini söylediği anımsatıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler