Türkiye'nin ilk bilim merkezi

TÜBİTAK desteğiyle Konya'da kurulacak olan Türkiye'nin ilk Bilim Merkezi'nin hedef kitlesinin çocuklar ve gençler. Bilim merkeziyle, Türkiye'de bilime olan ilginin artırılmasını hedefleniyor. Bilim Merkezi Proje Sorumlusu Dr. Ertan Özensel, "Burada bilimin bütün unsurları deney düzenekleri oluşturularak deneyler bizzat katılımla anlatılacak." dedi.

Yayınlanma: 04.10.2008 - 08:13
Abone Ol google-news

Bilim Merkezi Proje Sorumlusu Dr. Ertan Özensel, merkezin, Türkiye'de bilime olan ilginin artırılmasını hedeflediğini söyledi.

Dünyada binlerce bilim merkezi olduğunu belirten Özensel, Türkiye'de ilk kez Konya'da kurulacak bilim merkezinin bilimsel gelişim açısından çok büyük bir önem taşıdığını ifade etti.

Özensel, ''Bilim Merkezi, cam bölmeler arkasında eserlerin sergilendiği müzeler gibi düşünülmemeli. Burada bilimin bütün unsurları deney düzenekleri oluşturularak bizzat katılımla anlatılacak'' diye konuştu.

Bilim Merkezi sayesinde bilimin soğuk yüzünün ışıltıya dönüştürülmesinin hedeflendiğini ifade eden Özensel, şu bilgileri verdi:

''Bilim Merkezi'nin hedef kitlesi çocuklar ve gençler olacak. Amacımız bilimin temel ilkelerini çocuklara ve gençlere görerek, işiterek ve bizzat katılmalarını sağlayarak öğretmek. Okul öncesi çocuklardan başlayarak bilimin gündelik hayatta sık sık karşımıza çıkan (Suyun kaldırma kuvveti, yer çekimi gibi temel bilgilerini deney düzenekleriyle öğretmek. Bu düzenekler farklı alanlardan seçilebilir. Ancak fizik, kimya ve biyoloji gibi temel bilimler ağırlıklı olacak. 4 yaşından itibaren çocuklarımızı bilimle tanıştırmak istiyoruz. Merkezde her şey çocuklara bilimi anlatacak. Hedefimiz çocuklarımızın ve gençlerimizin bilgisayar oyunlarından kurtulmasını sağlayarak, bilimsel bilgiyle tanıştırmak ve geleceğin bilim adamlarını yetiştirmek.''


Alışveriş yapmayı öğretecek

Avrupa'da binlerce, gelişmekte olan Hindistan'da ise 54 Bilim Merkezi bulunduğunu belirten Özensel, ''Avrupa'daki merkezlerde temel bilimlerin yanı sıra çocukların sosyalleşmesi üzerine de çalışmalar yürütülüyor. Örneğin 4 yaşındaki bir çocuk bu merkezlerde nasıl alışveriş yapılacağını öğreniyor. Böylece toplumsal hayata çok daha kolay uyum sağlıyor. Biz de temel bilimlerin yanı sıra bu gibi çalışmalar gerçekleştirmeyi ve Bilim Merkezi içerisinde bu gibi mekanlar oluşturmayı planlıyoruz'' diye konuştu.



''Minyaselçuklu kurulacak"

Bilim Merkezi'nin toplam 100 bin metrekarelik bir alanda kurulacağını, bunun 25 bin metre karesinin kapalı alan olacağını söyleyen Özensel, kapalı alanda Selçuklu ve Çatalhöyük bilim müzeleri kuracaklarını belirtti.

Bilim Merkezi'nin Türkiye'nin en önemli projelerinden biri olduğunu ifade eden Özensel, şöyle devam etti:

''Merkezin 25 bin metrekarelik kapalı alanının dışında kalan kısmında Selçuklu tarihini anlatan eserlerin, minyatür benzerlerinin yer aldığı ''Minyaselçuklu'' oluşturacağız. Burada, Mevlana Müzesi, Alaaddin Cami, İnce Minare ve Karatay Medresesi gibi bir çok Selçuklu eserinin minyatürlerini sergileyeceğiz. Böylece çocuklarımızı bilimle tanıştırırken, kendi tarihinden de koparmayacağız. Onlara hem bilimsel bilgiyi hem de tarihlerini öğretmiş olacağız.''

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler