Hamamlar kitaplaştırılıyor

Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Müdürlüğü, Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile Müze Müdürlüğü ortaklığıyla Eskişehir'de bulunan Türk İslam dönemine ait hamamlar incelenerek kitap haline getiriliyor. Çalışmayı yürüten Anadolu Üniversitesi (AÜ) Sanat Tarihi Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Erol Altınsapan, ''Eskişehir'de Türk İslam Mimarisi'' isimli çalışmada ilk olarak kentteki hamamların ele aldıklarını söyledi.

Yayınlanma: 04.10.2008 - 08:21
Abone Ol google-news

Anadolu Üniversitesi (AÜ) Sanat Tarihi Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Erol Altınsapan,
Eskişehir'de belirledikleri hamamların yüzde 80'ini incelediklerini ifade ederek şöyle konuştu:
''Çalışma, Türklerin Eskişehir'e yerleştiği Selçuklu Dönemi ile Osmanlı İmparatorluğu dönemini kapsıyor. Cumhuriyet dönemindeki mimarı kargaşalığı çalışmaya dahil etmedik. Mimari kimliği bulunan yapıları ele aldık. Eskişehir merkezde şu anda cami olarak kullanılan Akcami, Alçık, Erler ve Işık hamamlarını, Han ilçesinde Han hamamını, Mihallıççık'da belediye hamamını, Seyitgazi ilçesinde Selçuk hamamını, Şücaaddin Küllüyesi hamamını, Bardakçı köyü hamamını, Sivrihisar ilçesinde Seyidiler, Kumacık, Çifte, Gavur hamamını ve Çardak hamamlarını inceledik. İlimizde termal ve ısıtmalı olmak üzere iki tür hamam var. Çalışmada, kent merkezinde, Sarıcakaya ve Sivrihisar ilçelerinde termal hamamlar, diğer bölgelerdeki hamamların da ısıtmalı olduğunu belirledik.''

 

''Camiler, türbeler, hanlar da kitaplaştırılacak"

Hamamların fotoğraflarını çekip genel mimari tasvirlerini yaptıklarını belirten Doç. Dr. Altınsapan, çalışmanın birkaç eksik dışında kitap haline getirilmeye hazır olduğunu bildirdi.

Türk İslam mimarisinde sağlık yönünden önemli termal hamamların ön plana çıktığını anlatan Doç. Dr. Altınsapan, şöyle devam etti: ''Kütahya, Afyonkarahisar ve Eskişehir'de termal hamamlara yoğun ilgi var. Eskişehir'de Türk İslam dönemine ait ve kendi döneminin mimari özelliğini taşıyan 14 hamam var. Çalışmamız, Eskişehir'deki Türk İslam dönemi hamamlarının gün yüzüne çıkmasını sağlayacak. Eskişehir'de Türk İslam dönemine ait camileri, türbeleri, hanları da kitaplaştıracağız.''

 

Kültür ve Turizm İl Müdürü Gül

Kültür ve Turizm İl Müdürü Ali Osman Gül de, envanterini çıkarmaya başladıkları kentteki Türk İslam mimarisi eserlerinin merkezden ilçelere harf sıralamasına göre kitaplaştırılacağını bildirdi.

Kitabın hamamlarla ilgili bölümünün çalışmasının tamamlandığını anlatan Gül, ''Hamamlarla ilgili bölümü bir aya kadar kadar kitaplaştıracağız. Hamamlarından ardından camilerin, türbelerin, medreselerin, çeşmelerin, anıtların çalışmalarına başlayacağız. Mümkün olduğu kadar çok kitap basacağız'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler