Eroğlu, Cumhurbaşkanlık yeminini etti

KKTC'nin 3. Cumhurbaşkanı görevine seçilen Derviş Eroğlu, Cumhuriyet Meclisi'nde yemin etti.

Yayınlanma: 23.04.2010 - 14:01
Abone Ol google-news

KKTC'de 18 Nisan Pazar günü yapılan cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan Derviş Eroğlu, Cumhuriyet Meclisi'nde yemin etmesinin ardından, Cumhurbaşkanlığı'nda düzenlenecek törenle görevi KKTC'nin 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'dan devralacak.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, yeni Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nun yemin etmesi gündemiyle toplandı. Cumhurbaşkanı Eroğlu, meclise geliş ve gidişinde askeri törenle karşılandı ve uğurlandı.

Eski parlamenterler ve halkın da davetli olduğu toplantıda Eroğlu, KKTC Anayasası'nın 100. maddesinde yer alan ''Cumhurbaşkanı Andı''nı okuyarak yemin etti.

Milletvekilleri ve davetlilerin ayakta dinlediği yeminin tamamlamasının ardından İstiklal Marşı çalınarak, Cumhurbaşkanlığı forsu meclis özel gönderine çekildi ve 101 pare top atışı yapıldı.

Resmi binalara da bir gün süreyle bayrak çekildi.


KKTC Cumhurbaşkanı yemini

KKTC Anayasasının 100. maddesi uyarınca, Cumhurbaşkanı Andı şöyle:
''Devletin varlığını ve bağımsızlığını, yurdun ve halkın bölünmez bütünlüğünü, halkın kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma; hukukun üstünlüğüne, demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti ve Atatürk ilkelerine bağlı kalacağıma; halkımın refah ve mutluluğu için çalışacağıma; her yurttaşın insan haklarından ve temel hak ile özgürlüklerden yararlanması ülküsünden ve Anayasa ve yasalara bağlılıktan ayrılmayacağıma; Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni yüceltmek ve üzerime aldığım görevi tarafsızlıkla yerine getirmek için bütün gücümle çalışacağıma namusum ve şerefim üzerine ant içerim.''

KKTC'nin yeni Cumhurbaşkanı Eroğlu, meclisteki yeminden sonra Lefkoşa'daki Atatürk Anıtı'na ve Anıttepe'deki Dr. Fazıl Küçük'ün kabrine çelenk koyarak saygı duruşunda bulundu, özel defterleri imzaladı.


Davutoğlu KKTC'de

Meclisteki yemin törenine ve devir teslim törenine, hükümeti temsilen katılmak üzeren KKTC'ye gelen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da katıldı. Davutoğlu daha sonra Mehmet Ali Talat'la görüştü.

Yemin törenini ayrıca KKTC'nin 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Şakir Fakılı, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri komutanı Korgeneral Hilmi Akın Zorlu ile Eroğlu'nun ailesi de izledi.

Eroğlu, meclisten çıkışında ailesiyle birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler