"Geçici sınırlarla bir devleti unutun"

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, geçici sınırlarla kurulacak bir Filistin devletinin kesinlikle kabul edilemeyeceğini söyledi.

Yayınlanma: 24.04.2010 - 10:30
Abone Ol google-news

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, El Fetih Devrim Konseyi'nin Ramallah'ta düzenlenen toplantısında yaptığı konuşmada, bir süre önce İsrail'de yayımlanan ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Batı Şeria'da geçici sınırlarla bir Filistin devletini kabul edebileceği yolundaki haberlere karşı, İsraillilere, "Geçici sınırlarla bir devleti unutun" diye seslendi ve Filistinlilerin ancak 1967 sınırlarıyla kurulacak bir devlet istediğinin altını bir kez daha çizdi.

İsrail ile Filistinliler arasında barış görüşmelerinin dolaylı olarak başlatılması konusunda Filistin tarafının görüşlerini yineleyen Abbas, Kudüs dahil, Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimlerinde inşaatların durdurulmasıyla ilgili tavırlarında bir değişiklik olmadığını vurguladı.

Filistin televizyonundan da canlı yayımlanan konuşmasında, "İsrail, 'barış için bir şans verin' dedi. Biz de İsrail'e bu fırsat verdik" diyen Abbas, İsrail tarafını sorumlu kararlar alıp, hem Kudüs'te hem diğer işgal altındaki topraklarda tüm eylemlerini durdurup, nihai statü görüşmelerine başlamaya davet ettiklerini, bu görüşmelerin ilgili tüm tarafların da gözlemi altında iki yıldan fazla sürmemesini istediklerini söyledi. Abbas, ancak "barışı sağlamak için, nadir yakalanan tarihi fırsatı", İsrail'in yerleşim inşaatlarını sürdürerek "çiğnediğini" de kaydetti.

Bu konuyla ilgili olarak Filistinlilerin tek bir duruşa sahip olduğunu söyleyen Abbas, bu tavrın Kanada'dan Japonya'ya giderek artan şekilde destek bulduğunu belirtti. Abbas, İsrail'de yapılan son kamuoyu yoklamalarının da İsraillilerin de barış için Filistin tarafının taleplerinin haklılığını gördüklerini ortaya koyduğunu ifade etti.

İsrail hükümetinin, "iç siyasi gerekçelerle Kudüs'ü Yahudileştirmeye yönelik inşaatlarını durdurmayacağını söylediğini" de belirten Abbas, "Bunun sonucu ortada, (İsrail) işgale tutunup, Filistinlilere ırkçı politikalarını uyguluyor" diye konuştu.

İsraillilere, "İki devletli bir çözüm istiyor musunuz? Eğer istiyorsanız biz hazırız. Biz de hala bu seçeneğe tutunuyoruz" diye seslenen Abbas, bunun için cesur bir İsrail liderliğine ihtiyaç bulunduğunun altını çizdi ve "İsrail'de şimdi böyle liderler var mı? Filistinlilerle barışı gerçekleştirebilecek tarihi cesarete kim sahip" diye sordu.

Abbas, konuşmasında ayrıca, Hamas'a da aralarındaki uzlaşmazlık döngüsünü kırıp, Mısır'ın diyalog belgesini imzalaması çağrısında bulundu ve bu belgenin imzalanması durumunda, kişisel olarak diyaloğun teminatı olacağını vurguladı. Abbas, "Bu, Filistinliler olarak bizim, Filistin halkının, hepimizin kaderinin çıkarınadır" diye konuştu.

El Fetih'in 130 üyeli Devrim Konseyi, Ağustos 2009'da Beytüllahim'de toplanan El Fetih 6. kongresinde yeniden belirlenmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler