Almanya'da 23 Nisan kutlamaları

23 Nisan Ulusal Egemnlik ve Çocuk Bayramı dünyada kutlanmaya devam ediyor. Almanya'nın çeşitli kentlerinde bugün 23 Nisan etkinlikleri düzenlendi.

Yayınlanma: 24.04.2010 - 11:42
Abone Ol google-news

Berlin Eyaleti Başbakanı ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkan Yardımcısı Klaus Wowereit, SPD Genel Merkezinde bir grup Türk öğrenciyi ağırladı.

Wowereit, Berlin-Brandenburg Türk Veliler Birliği Başkanı Tülay Usta ile birlikte çeşitli okullardan kendisini ziyaret eden Türk öğrencilerle sohbet etti.

Wowereit, Melisa Ovalı, Zeynep Canım ve Süheyla Tezcan'ın, birlikte hazırladıkları bir resmi de kendisine hediye etmelerine çok sevinerek, kendilerine teşekkür etti.
Hamburg kentinde de 23 Nisan etkinliği düzenlendi. Hamburg ve çevresi Türk Toplumu (TGH), Hamburg Türk Öğretmenler Derneği (TÖDER), Hamburg Türk Veliler Birliği, Hamburg ve çevresi Atatürkçü Düşünce Derneği (HADD), Altona Anneler Grubu organizasyonu ile yapılan kutlamalara, Hamburg Başkonsolosu Devrim Öztürk, Hamburg Başkonsolos Yardımcısı Canan Ünal, TGH Başkanı Hüseyin Yılmaz, HADD Başkanı Coşkun Coştur, Altona İlçesi Belediye Meclisi Üyesi Filiz Demirel, öğrenciler, öğretmenler ve çok sayıda veli katıldı.

Kutlamaların açılışını, Theodor Haubach Schule okulu öğrencilerinden Asena Arslan ve İrem Gökşen yaptı.

Yılmaz da açılış konuşmasında, Atatürk tarafından çocuklara armağan edilen 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın aynı zamanda barışın simgesi olduğunu belirtti. Eğitimin önemine de değinen Yılmaz, ailelere çocuklarının eğitimiyle daha fazla ilgilenmeleri çağrısında bulundu.

Başkonsolos Öztürk, "Bu bayram aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin atıldığı, egemenliğin ilan edildiği, diğer yandan da yarının büyükleri ve geleceğin garantisi olan çocukların günüdür" dedi. Öztürk, Türk öğrencilerin her iki dili de çok iyi öğrenmesi gerektiğini söyledi.

Etkinlik çerçevesinde çeşitli okullardan gelen çocuklar dans gösterileri sundu. Kutlamalarda, Theodor Haubach Schule 4. sınıf öğrencilerinden Marianne Lichtenberg ve Nafiye Matır da şiir okudu. Albert Schweitzer Gesamtschule okulu öğrencileri de dans gösterisi yaptı. Theodor Haubach Schule okulu öğrencileri ayrıca kolbastı oyununu oynadı. Öğretmen Tevhide Er yönetimindeki Altona Anneler Grubu'na bağlı çocuk ekibinin halk oyunları gösterisi de büyük beğeni topladı.

Bremen kentinde de Atatürkçü Düşünce Derneği ve Alman-Türk Toplumu'nun girişimleriyle Türk ve Almanlardan oluşan bir grup çocuk, Bremen Eyalet Meclisinde ağırlandı.

Bremen Eyalet Meclisi Başkanı Cristian Weber'i temsilen Bremen Eyalet Meclisi görevlilerinden Karl Heinz Hage tarafından kabul edilen grupta, Bremen Alman-Türk Toplumu Başkanı Annedore Windler, Bilali Habeşi Cami Derneği Başkanı Bekir Kozak, Bremen Atatürkçü Düşünce Derneği temsilcileri ve veliler yer aldı.

Hage, Atatürk'ün, 90 yıl önce TBMM'nin açıldığı günün bir bayram olarak kutlanmasını istemesinin ve bu bayramı, gelecek olarak gösterdiği çocuklara armağan etmesinin ayrı bir değeri bulunduğunu belirterek, "Böyle özel bir günde sizleri ağırlamaktan mutluluk duydum" dedi.

Bremen Atatürkçü Düşünce Derneği Başkan Yardımcısı Recep Ali Tüfek de günün anlam ve önemi üzerine bilgi verdikten sonra çocuklara yönelik olarak, "Sizler iyi bir dünya için çeşitli ülke vatandaşları ve medeniyetleri arasında birer köprü vazifesinde bulunacaksınız" dedi.

Konuşmalardan sonra Bremen Eyalet Meclisi Başkanının koltuğuna oturan Emre Eryörük, Cahit Sıtkı Tarancı'nın "Memleket İsterim" şiirini Almanca okuduktan sonra, barış ve kardeşlik dolu bir dünya istediğini söyledi.

Meclisi ziyaret eden diğer çocuklar da Alman okullarında daha iyi eğitim imkanı verilmesini, Türkiye ve Almanya arasındaki vize uygulamasının kaldırılmasını ve okullarda daha uzun yaz tatili olmasını istedi.

Recep Ali Tüfek tarafından daha sonra Hage'ye, eski Münster Başkonsolosu Merter Şahiner'in yazdığı "Atatürkçülüğün Doğuşu, Etkileri ve Güncelliği" adlı kitabın Almancası hediye edildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler