Toptan, Lammert ile biraraya geldi

TBMM Başkanı Köksal Toptan, Macaristan Ulusal Meclis Başkanı Katalin Szili ve Alman Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert ile görüştü. Meclis başkanları, Avrupa Kültür Başkenti 2010 İstanbul-Peç-Essen Projesi kapsamında parlamentolar arası işbirliği hakkında ortak bildiri imzaladılar.

Yayınlanma: 04.10.2008 - 11:07
Abone Ol google-news

TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın da katıldığı, Avrupa Kültür Başkenti 2010 İstanbul-Essen-Peç'in bulunduğu ülkelerin Meclis Başkanları, Macaristan'ın Peç kentindeki Baranya Bölgesi Belediye Başkanlığı binasında bir araya geldiler.
Görüşmenin ardından Peç 2010 Avrupa Kültür Başkenti Projesi'nin tanıtımı yapıldı. Daha sonra Türkiye, Macaristan ve Almanya Meclis Başkanları, Avrupa Kültür Başkenti 2010 İstanbul Peç-Essen Projesi çerçevesinde parlamentolar arası iş birliğiyle ilgili ortak bildiri imzaladı.

 

''Dünyanın böyle bie pencereye ihtiyacı vardı"

Ortak bildirinin imzalanmasının ardından Meclis Başkanları ortak basın açıklaması yaptı.
TBMM Başkanı Toptan, 40 yıllık siyasi yaşamındaki en önemli imza olarak değerlendirdi. Kültür Başkenti fikri etrafında bir araya gelmiş olunmanın tüm dünyayı ilgilendiren önemli bir kültür hareketi olduğunu belirten Toptan, ''Bunalımdan, terörden bunalan dünyanın böyle bir pencereye ihtiyacı vardı. 2010 Projesini yürekten alkışlıyorum. Umuyorum ki atılan bu imzalar, bu destekler mutlaka projeleri yürüten hükümetler, sivil toplum örgütleri, komiteler tarafından da yerine getirilmek suretiyle insanlığın ortak değeri olan kültür, tarih ve sanat alanındaki değerler yeniden insanlığın önüne çıkarılabilir, yeniden böylesine bir ideal etrafından avrupalıların insanlığın bir araya gelmesi sağlanır'' diye konuştu.

Almanya ve Peç ile Türkiye'nin ortaklaşa kültür ve tarihi bulunduğunu kaydeden Toptan, bu tür toplantıların devam ettirilmesi temennisinde bulundu. Macaristan Ulusal Meclis Başkanı Szili, kültürler arası diyaloğun önemine değinerek, ''2010 büyük bir fırsat. Ülkeler arasındaki mükemmel ilişki var. Bu proje de dünyaya örnek olmalı'' dedi.

Alman Federal Meclis Başkanı Lammert, Avrupa Kültür Başkenti 2010 Projesine kapsamında AB üyesi olmayan Türkiye'nin dahil edilmesinin önemine değinerek, ''İstanbul, Avrupa ile Asya arasında bir köprüdür'' diye konuştu.

 

Projeyi destekleme kararı

Bildiride, ikili görüşmelerde ifade edilen işbirliği niyeti sürdürülerek, kültürel çok renklilik ve halklar arasındaki kültürel işbirliğinin önemi vurgulandı. Ortak bildiriyle Türkiye Büyük Millet Meclisi, Macaristan Cumhuriyeti Ulusal Meclisi ve Almanya Federal Cumhuriyeti Meclisi kendi imkanlarıyla 2010 yılında Avrupa Kültür Başkenti olan İstanbul, Peç ve Essen projelerinin hazırlanmasını ve gerçekleştirilmesini destekleme kararı alındı.

Buna göre, anlaşma temelinde, projenin hazırlanması ve gerçekleştirilmesi için her üç Parlamento siyasi destek sağlayacak. Parlamento Başkanları, diğer taraflar ile sürdürülen ikili veya çok taraflı görüşmelerinde projelere beğeni kazandırılmasına çaba gösterecekler. Her üç Parlamento, projelerin rağbet görmesi için ortak sergiler düzenlenmesine olanak sağlayacak, Parlamento Başkanları, Parlamento Kültür Komisyonları ve Parlamento Dostluk Gruplarının projenin desteklenmesine yönelik girişimlerini teşvik edecekler. Parlamento Başkanları, projenin hazırlanması sırasında anılan şehirler arasındaki iş birliğine yardımcı olacaklar.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler