''Güney akımı'' imzalandı

''Güney akımı'' adı verilen doğalgaz boru hattı, Ukrayna'yı devre dışı bırakarak Rusya Federasyonu'ndan Avusturya'ya Balkanlar üzerinden doğalgaz ulaştıracak.

Yayınlanma: 24.04.2010 - 16:51
Abone Ol google-news

Rusya Federasyonu Başbakanı Vladimir Putin, iki günlük resmi ziyaret için bugün Viyana'ya gitti.

Avusturya Başbakanı Werner Faymann ile yaptığı 45 dakikalık ikili görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenleyen iki başbakan, Rusya Federasyonu'ndan Avusturya'ya Balkanlar üzerinden doğalgaz ulaştıracak bir projeyi imzalama kararı aldıklarını bildirdi.

''Güney akımı'' adı verilen doğalgaz boru hattı, Ukrayna'yı devre dışı bırakarak Rusya Federasyonu'ndan Avusturya'ya Balkanlar üzerinden doğal gaz ulaştıracak.

Avusturya Başbakanı Werner Faymann, bir soru üzerine ''güney akımı'' projesinin ''daha önce imzaladıkları Nabucco doğal gaz boru hattı projesine karşı olmadığını'' söyledi.
Rusya Federasyonu Başbakanı Vladimir Putin de Güney akımı doğalgaz boru hattı projesinin ''Nabucco'ya karşı olmadığını'' tekrarlayarak, ''Ancak doğal gaz boru hattı inşaatına başlamadan önce gaz tedarik anlaşmalarının imzalanmış olması gerekir. Nabucco'nun inşa edilmesi için taraflar anlaşmayı imzaladılar, ancak doğalgaz tedarik anlaşmaları henüz imzalanmadı'' dedi.

Ülkesinin 55 milyon metre küp doğalgaz rezervine sahip dünyadaki tek ülke olduğunu belirten Putin, bu kadar güçlü gaz rezervine sahip başka bir ülke bulunmadığını ifade etti.
Putin, Avusturya ile Rusya Federasyonu arasındaki ekonomik ilişkileri de geliştirmek istediklerini, bundan sonraki görüşmelerinde bu konuyu detaylı olarak ele alacağını bildirdi.
Putin ile Faymann'ın ortak basın toplantısının ardından, iki ülke arasında ekonomi ve Enerji işbirliği ile Güney akımı doğalgaz boru hattı projesi anlaşmaları imzalandı.

Ekonomi ve enerji işbirliği anlaşmasını Rusya Federasyonu Enerji Bakanı Sergej Şamatko ile Avusturya Ekonomi Bakanı Renhold Mitterlehner imzaladı. Güney akımı doğalgaz boru hattı projesi anlaşması da Rusya Federasyonu adına Gasprom İdaresi Başkanı Alexej Miller ile Avusturya Doğalgaz ve Petrol İdaresi(ÖMV) Genel Direktörü Wolfgang Ruttenstorfer tarafından imzalandı.

Putin ile Faymann da iki anlaşmanın imzalanmasına nezaret etti.

 

Vize muafiyeti

Rusya vatandaşlarının Avusturya ve AB üyesi diğer ülkelere vizesiz seyahat etmeleri konusundaki bir soruyu yanıtlayan Putin, Türkiye ile Rusya arasındaki vize muafiyeti anlaşmasını örnek göstererek, ''Yurt dışı ziyaretlerimde hep aynı soru ile karşılaşıyorum. Ancak Avusturya'nın ve diğer AB üyesi ülkelerin mevcut mevzuattan kaynaklanan bazı sorunları var. Bu sorunların zaman içinde çözümleneceğini düşünüyorum'' dedi.

Türkiye ile vize muafiyeti uygulanmasının ardından her yıl bir milyonu aşkın Rusya vatandaşının Türkiye'yi ziyaret ettiğini ifade eden Putin, Avusturya'nın da vize muafiyeti uygulaması halinde bugün 250 bin civarında olan Rus vatandaşlarının sayısının kısa sürede milyona ulaşacağını kaydetti.

Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Avusturya Başbakanı Werner Faymann'ın onuruna verdiği öğlen yemeğinin ardından Hofburg Sarayında Cumhurbaşkanı Heinz Fischer tarafından kabul edildi.

Putin, resmi temasları çerçevesinde yarın da Viyana'daki kent merkezinde bulunan ve eski Sovyetler Birliği döneminde inşa edilmiş Kızıl Ordu Anıtına çelenk koyacak.

Putin, Viyana'da yapılmakta olan Avrupa Judu Şampiyonası'ndaki karşılaşmaları izleyecek ve ardından akşam saatlerinde özel bir ziyaret için İtalya'ya hareket edecek.

Judo'da siyah kuşak sahibi olan Putin, aynı zamanda Avrupa Judo Federasyonu'nun onursal başkanı unvanını da taşıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler