Avusturya 'Büyük Koalisyon'u destekliyor

Avusturya'da geçen pazar yapılan erken genel seçimden sonraki kamuoyu yoklaması, halkın sadece yüzde 36'sının "yeniden büyük koalisyon hükümeti istediğini" ortaya çıkardı. Erken genel seçimde de sandıktan tek başına iktidar olabilecek parti çıkmadığı için, yeniden "büyük koalisyon" seçeneği gündeme geldi.

Yayınlanma: 04.10.2008 - 13:51
Abone Ol google-news

Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) ile Hristiyan demokrat eğilimli Halk Partisi (ÖVP) arasında 2006 yılı seçimi ardından kurulan "Büyük Koalisyon", AB reform anlaşmasının referanduma sunulması konusunda anlaşmazlık çıktığı için geçen haziran ayında dağılmış ve hükümet ortakları erken seçim kararı almıştı.

Seçimde oylarını büyük oranda artıran ve hükümet için "anahtar parti" konumuna gelen aşırı sağcı Özgürlükçüler Partisi (FPÖ) ve Avusturya'nın Geleceği İttifakı (BZÖ) ile meclis aritmetiğine göre mümkün olmasına rağmen SPÖ ve ÖVP koalisyon hükümeti kurmayı peşinen reddediyor.

Sandıktan bu kez beşinci parti olarak çıkan Yeşiller Partisinin aldığı yüzde 10,1'lik oy oranı ise iki büyük partiden biriyle koalisyon hükümeti kurmaya yetmiyor.

Bu arada Yeşiller Partisi, son seçimde ülke tarihinde bir ilke imza atarak, genel listenin 3. sırasında Türkiye Kökenli Alev Korun'u aday gösterdi ve federal meclise ilk kez Türkiye kökenli bir milletvekilinin girmesine öncülük yaptı.

Seçimin kesin sonucunun, yurt dışında ve ikamet bölgesi haricinde kullanılan 500 bin kadar oyun sayımının ardından 6 Ekimde belirleneceği bildirildi.

Kesin sonucun belirlenmesinden sonra Cumhurbaşkanı Heinz Fischer'in, sandıktan birinci parti olarak çıkan SPÖ lideri Werner Faymann'a yeni hükümeti kurma görevini vermesi bekleniyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler