İsrail-Filistin barış görüşmeleri

Bu yıl sonuna kadar çözüme ulaştırılmayı planlanan İsrail-Filistin meselesi tarafları, barış görüşmeleri için Mısır'da bir araya gelecek. Filistin Devlet Başkanı Abbas, "İster bu sene sonuna kadar gerçekleşsin, isterse gerçekleşmesin, bu çözümün başarıya ulaşması gerektiğini" vurguladı. Filistin Yönetimi Başbakanı ile görüşen Fransa Dışişleri Bakanı Kouchner ise, bu yıl sonuna kadar İsrail ile Filistin arasında barış anlaşmasına varılmasının zor olduğunu söyledi.

Yayınlanma: 04.10.2008 - 18:43
Abone Ol google-news

Mısır, Orta Doğu Dörtlüsü'nden oluşan uluslararası tarafların da katılacağı görüşmelere İsrail-Filistin barış görüşmelerine ev sahipliği yapmayı kabul etti. ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Mısır'dan, İsrail ve Filistin liderleriyle Rusya, AB, ABD ve BM'den oluşan Orta Doğu Dörtlüsü'nün temsilcilerini, ABD Başkanı George Bush'un görev süresinin biteceği ocak ayından önce görüşmeler için davet etmesini talep etmişti. Bush, görev süresi dolmadan nihai barışa varılabilmesi için geçen kasım ayında Annapolis'te 44 ülkenin temsilcilerinin de katıldığı görüşmelere ev sahipliği yapmıştı. Ancak o tarihten bu yana İsrail-Filistin barış anlaşması yönünde önemli ilerleme kaydedilemedi.

 

'Çözüm iki devletli formülde'

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, "iki devletli çözüm formülünün uluslararası onaya sahip bir çözüm" olduğunu belirterek, "Bu çözümü en yakın zamanda başarıya ulaştırmak ve önündeki tüm engelleri kaldırmak için çalışmalıyız" dedi.

Abbas, yaptığı konuşmada, İsrail'le Filistin arasında bu yıl sonuna kadar bir barış anlaşmasına varılmasının gecikeceği ihtimaline atıfta bulunarak, "İster bu sene sonuna kadar gerçekleşsin, isterse gerçekleşmesin, bu çözümün başarıya ulaşması gerektiğini" vurguladı.

Mahmud Abbas, "ABD denetiminde, İsrail ve Filistin arasında bu amaç doğrultusunda yoğun çalışmalar sürüyor. Bu konu, temel olarak komşularımıza (İsrail) dayanıyor. Amacımız, Filistin halkı için bağımsız, uygar, sürdürülebilir, coğrafi bir bütünlüğe sahip ve İsrail'e komşu bir devlet kurmaktır" diye konuştu.

Abbas, Gazze ile Batı Şeria'daki bölünmüşlüğe işaret ederken de "Filistin halkına eyaletler vermeyi düşünenler, öteki tarafın çıkarına hizmet etmiş olurlar" dedi.

Filistin Devlet Başkanı, Mısır'ın, Hamas ve El Fetih arasındaki diyaloğu yeniden başlatma çabaları konusunda ise "Filistin'de ulusal birliğin sağlanacağını ümit ettiğini" kaydetti; Mısır'ın bu ay içerisinde bu çabaları sonuçlandırıp, Arap Birliği'ne taşımasını beklediklerini ifade etti.

'Barışa daha zaman var'

Batı Şeria'daki Filistin kentlerinden Cenin'de, Filistin Yönetimi Başbakanı Selam Feyyad ile görüşen Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, bu yıl sonuna kadar İsrail ile Filistin arasında barış anlaşmasına varılması ihtimalinin zor göründüğünü söyledi.

Görüşmeden sonra basın toplantısı düzenleyen Kouchner, yine de Filistin devletinin kuruluşunun kaçınılmaz olduğunu ifade ederek, Fransa ve Avrupa Birliği'nin tüm siyasi ve ekonomik alanlarda bu projenin başarıya ulaşması için büyük çaba sarf ettiğini kaydetti.

Kocuhner, "Barış yolu uzundur. Bölgede olaylar iyi yönde gelişme kaydediyor. Benim endişelendiğim ve görmek istemediğim ise, ABD'deki yönetim değişikliğinin, İsrail'deki yeni hükümet oluşumunun ve tüm çabaların İran'a yönelmesinin, bölgede barışı unutturması ihtimalidir" diye konuştu.

Fransa Dışişleri Bakanı, İsrail'in Batı Şeria'daki yerleşimleri genişletme politikasına da karşı çıktı ve bunu "iki taraf arasındaki barış sürecinin önündeki en önemli engellerden biri" olarak nitelendirdi.

Batı Şeria'dan İsrail askerlerinin çekilmesinden sonra Filistin'e Avrupa Birliği güçlerinin getirilmesi önerisine nasıl baktığının sorulması üzerine Kouchner, "Bu, değerlendirmeye değer iyi bir düşünce ve bunu destekliyoruz" dedi.

'Duvar inşaatı Filistin topraklarını parçalıyor'

Kouchner, daha sonra Ramallah'ta "El Fetih'in Evi" olarak bilinen Fetih karargahında, nihai statü görüşmelerindeki Filistin heyetinin başkanı Ahmed Kurey (Ebu Ala) ile bir araya geldi.
Kurey, Fransız bakana, kalıcı, kapsamlı ve adil bir barışa ulaşmanın yolunun, İsrail işgalinin, tüm şekilleriyle sona ermesi ve Yahudi yerleşimlerinde genişlemenin durmasından geçtiğini belirtti.

Duvar inşaatlarının da durması gerektiğini söyleyen Kurey, bu duvarın Filistinlere ait toprakları paramparça ettiğini vurguladı. Ahmed Kurey, Kudüs'ü diğer bölgelerden ayırma politikasının ve Kudüs'te yapılan tüm ihlallerin de derhal durdurulmasını istedi.

 

Hamas'tan Kouchner'e davet

Öte yandan Gazze Şeridi'ndeki Hamas hükümeti sözcüsü Tahir El Nunu, Gazze Şeridi'ne uygulanan kuşatmanın yol açtığı sonuçlara Fransız bakanın bizzat tanık olması için Fransız bakanı, Gazze Şeridi'ne davet etti.

Fransa Dışişleri Bakanı'nın yarın Kudüs'te İsrail Başbakanı Ehud Olmert ve hükümeti kurmakla görevlendirilen yeni Kadima Başkanı ve Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ile görüşeceği bildirildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler