Terör saldırısına dünyadan tepki

Hakkâri'nin Şemdinli ilçesindeki Aktütün Jandarma Sınır Bölüğü'ne terör örgütünce düzenlenen saldırıya ilişkin dünyanın birçok ülkesinden kınama mesajları geliyor. Irak'ın kuzeyinde bölgesel yönetimin başkanı Mesud Barzani ile bir araya gelen, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı John Negroponte yaptıkları görüşme sonrasında ortak basın açıklamasında bulunarak, saldırıyı kınadılar.

Yayınlanma: 05.10.2008 - 09:49
Abone Ol google-news

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Robert Wood, Hakkari'nin Şemdinli ilçesine bağlı Aktütün Jandarma Sınır Bölüğüne yönelik terör saldırısını şiddetle kınadı.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Wood, yazılı açıklamasında, ''ABD, 4 Ekimde Şemdinli'de yapılan PKK saldırısını kınıyor. Bu hain terör eyleminde ölen askerlerin ailelerine en derin taziyelerimizi sunarız. Bu trajik kayıp için Türkiye'nin vatandaşlarıyla birlikte yas tutuyoruz'' dedi.

Wood, PKK'nın, ABD, Türkiye ve Irak'ın düşmanı olarak görüldüğünü vurguladığı açıklamasında, ''PKK'ya silah bırakma ve şiddet eylemlerine son verme yönünde uzun süredir yaptığımız çağrıyı tekrarlıyoruz. Bu teröristleri yenilgiye uğratma kararlılığımızla Türkiye ile dayanışma içindeyiz'' ifadesini kullandı.

 

Konuyla ilgili, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı John Negroponte, Irak'ın kuzeyinde bölgesel yönetimin başkanı Mesud Barzani ile görüştü.

Negroponte ve Barzani, gece geç saatlerde Selahattin'de yaptıkları görüşme sonrası basının karşısına çıkarak açıklamalarda bulundular.

Negroponte, Barzani ile, terör örgütünün Türkiye'de yaptığı saldırıyı konuştuklarını belirterek, "Çok çirkin bir saldırı, bu olayı kınıyoruz" dedi.

Barzani de saldırıyı kınadıklarını belirterek, "Biz bu tür saldırıları kınıyoruz ve karşıyız. Ayrıca kesinlikle doğru da bulmuyoruz. Buradan esef duyduğumuzu bildiriyoruz. Bu saldırılarda hayatını kaybedenlerin ailelerine baş sağlığı diliyoruz. Bir daha tekrarlanmamasını dileriz" diye konuştu.

 

Aktütün Karakolu’na düzenlenen saldırı konusunda “istihbarat zaafı”nın olup olmadığı tartışmaları sürerken, ABD Büyükelçiliği Sözcüsü Kathy Schalow, Türkiye ile ABD arasında son bir yılda sürdürülen “çok aktif bir istihbarat” paylaşımının olduğunu, terör örgütü PKK’yı zayıflatmaya katkıda bulunduğunu belirterek, “İstihbarat paylaşımına bağlı olmayı sürdürüyoruz” dedi. Kathy Schalow, yaptığı açıklamada ABD’nin Türkiye ile yoğun bir istihbarat paylaşımını sürdüreceğini vurguladı. Schalow, “Son bir yılda, PKK’yı zayıflatmaya katkıda bulunan, çok aktif bir istihbarat operasyonumuz var ve bu istihbarat paylaşımına bağlı olmayı sürdürüyoruz” şeklinde konuştu. Bir süre önce Ankara’yı ziyaret eden ABD Genelkurmay Başkanı Mike Mullen’ın bu yöndeki açıklamalarını da anımsatan Schalow, “Türklerin de, sürdürülen işbirliğini takdir ettiğini düşünüyoruz” dedi.

Bu arada, Kathy Shalow, Aktütün saldırısının ardından ABD Büyükelçisi Ross Wilson’un, son gelişmelere ilişkin olarak Ankara’da üst düzey temaslarda bulunduğunu da söyledi. Schalow, Wilson’un “üst düzey Türk sivil ve askeri yetkilileri” ile görüştüğünü, Washington ile de temas içerisinde olduğunu ifade etti.

 

Birleşmiş Milletler

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, terör örgütü tarafından Hakkari'nin Şemdinli ilçesindeki Aktütün Jandarma Sınır Bölüğüne yapılan ve 15 askerin şehit olduğu saldırıyı kınadı.
BM Sözcülüğünden yapılan açıklamada, Genel Sekreter Ban'ın terör şiddetiyle karşı karşıya kalan Türk hükümeti ve halkına en iyi dileklerini sunduğu ve Türkiye ile Irak hükümetleri arasında terör tehdidiyle mücadelede ve iki ülkenin sınırları boyunca barış ve istikrarı sağlama amacıyla işbirliğinin devam etmesini istediği belirtildi.

 

İsveç

İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, Hakkari'nin Şemdinli ilçesindeki Aktütün Jandarma Sınır Bölüğüne terör örgütünce düzenlenen saldırıyı kınadı.

Carl Bildt, yazılı açıklamasında, "Bu tür terör saldırılarının önünde sert bir duruş sergilemek zorundayız. Bu saldırıları kınıyoruz" ifadesine yer verdi.

Türkiye'nin birçok alanda reform gerçekleştirdiğine işaret eden Bildt, reformlardan Kürtlerin de olumlu etkilendiğini, terör örgütü PKK'nın ise bu olumlu gelişmeleri engellemek, bozmak amacıyla saldırılarını sürdürdüğünü kaydetti.

Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetim, Hakkari'nin Şemdinli ilçesindeki Aktütün Jandarma Sınır Bölüğüne terör örgütünce düzenlenen saldırıya ilişkin bir kınama mesajı yayımladı.
"Saldırıyı şiddetle kınıyor, saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınlarına duyduğumuz derin üzüntüyü iletmek istiyoruz" ifadesi kullanılan mesajda, "Bu tür eylemlerin gerek huzurun sağlanmasına gerekse birlikte kardeşçe yaşama hizmet etmediğine inanmaktayız" denildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler