Türkiye Irak'a nota verdi

Türkiye, Hakkari'deki terör saldırısının ardından hem Irak'a hem de ülkedeki koalisyon güçlerine öncülük eden ABD'ye, "sınırınıza sahip çıkın" mesajını verdi. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ile telefon görüşmesi yaparak, Şemdinli'deki saldırının Türk topraklarına karşı olduğunu vurguladı ve Irak hükümetinin gerekli tedbirleri alması beklentisini iletti.

Yayınlanma: 05.10.2008 - 10:32
Abone Ol google-news

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Türkiye, Irak'a verdiği notayla olayın faillerinin yakalanması ve bundan sonra benzer saldırıların tekrarlanmaması için gereken her türlü tedbirin alınmasını istedi.

Ankara'nın notası, Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Derya Kanbay tarafından Irak Dışişleri Bakanlığı'na iletildi.

Koalisyon güçlerinin başındaki ülke olması açısından Amerikalı yetkililerle de temasa geçilirken, kaynaklar, Washington'daki Türk Büyükelçiliği kanalıyla ABD nezdinde temasların sürdüğünü ifade ettiler.

Kaynaklar, saldırının sınır ötesinden düzenlendiğine işaret ederek, "O zaman 'sınırınıza sahip çıkın' diyoruz, hem Irak'a hem de işgal gücü olması dolayısıyla ABD'ye" ifadesini kullandılar.

Ayrıca, Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin, akşam saatlerinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü telefonla aradığı bildirildi.

Açıklamaya göre Talabani, Hakkari'de düzenlenen terör saldırısını şiddetle kınadığını bildirdi ve bayram ertesinde yapılan bu terör saldırısının hem Türklere hem Kürtlere, tüm Irak halkına ve dini değerlere yönelik bir suç olduğunu belirtti.

Talabani, ayrıca Üçlü Güvenlik Komitesinin derhal toplanmasını önerdi. Cumhurbaşkanı Gül ise ''haince terör eyleminin Türk topraklarına karşı bir saldırı ve uluslararası bir terör eylemi'' olduğuna işaret ederek, Irak Hükümetinin gerekli tedbirleri derhal alması beklentisini iletti.

Gül, ''Türkiye ile Irak arasındaki ilişkilerde başlatılan yeni olumlu atmosferi zehirlemek isteyen teröristlere izin verilmemesi gerektiğini'' de vurguladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler