TRT sanattan kopuyor

İlk aşamada, boş bulunan 78 saz ve ses sanatçısı, 17 stajyer ve 7 tommyster kadroları iptal edildi. Operasyonun ikinci aşamasında ise sayıları 425’e ulaşan sanatçı kadroları, şahsa bağlı kadroya dönüştürüldü.

Yayınlanma: 05.10.2008 - 12:46
Abone Ol google-news

Yeni TRT Yasası çerçevesinde üst düzey yöneticiler ve yayın denetleme kurulu üyelerinin de aralarında bulunduğu yaklaşık 600 personeli, araştırmacıkadrosuna geçirerek maaşlarını donduran TRT yönetimi, kurumun sanatla bağlarını da koparıyor. Kurumda halen boş olan 78 sanatçı kadrosu iptal edilirken, 425 dolu kadro da şahsa bağlı kadrolara dönüştürüldü. Bu kadrolarda görev yapanlar emekli oldukça yeni sanatçı alımı yapılmayacak.

Cumhuriyetin edindiği bilgilere göre, yeni TRT Yasasının yürürlüğe girmesinin ardından TRT Yönetim Kurulunun yeniden yapılandırmaya ilişkin aldığı kararlar, RTÜK tarafından onaylandı. Bu çerçevede, TRTnin sanatçı kadroları boşaltılıyor. İlk aşamada, boş bulunan 78 saz ve ses sanatçısı, 17 stajyer ve 7 tommyster kadroları iptal edildi. Operasyonun ikinci aşamasında ise sayıları 425’e ulaşan sanatçı kadroları, şahsa bağlı kadroya dönüştürüldü.

Bu çerçevede söz konusu kadrolarda görev yapan sanatçılar emekli oldukça yerlerine yenileri alınmayacak. Böylece TRTnin sanatçı kadroları zamanla eritilecekve kurumun sanatla olan bağları koparılacak.

Hükümet tarafından Meclise sunulan yasa tasarısında TRT sanatçılarının tamamının Kültür ve Turizm Bakanlığına devri öngörülüyordu. Tasarıya yönelik tepkilerin artması ve Haber-Senin başlattığı eylemler sonucunda kamuoyunda tepkiler yükselmiş, bunun üzerine hükümet tasarının sanatçılarla ilgili maddesini geri çekmişti. Tasarı bu haliyle yasalaşmıştı.

‘Paralar çarçur ediliyor’

Atılan yeni adımla birlikçe TRT, Türk Sanat Müziği ve Türk Halk Müziğinin doğru bir şekilde icra edilmesi, derlenmesi ve notalara aktarılarak korunması görevlerinden vazgeçmiş oluyor. TRT ayrıca, yasayla kendisine verilen kültürel işlevleri yerine getirme görevini de terk ediyor. Haber-Sen Genel Başkanı Ali Yılbaşı, konuyla ilgili şunları söyledi:

İbrahim Şahin, TRTyi adım adım kamu hizmeti yayıncılığından uzaklaştırıyor. Göreve ilk geldiğindeki icraatı Hatay radyosunu kapatmak olmuştu, arkasından Antalya radyosunu kapattı. Şimdi de TRTnin sanat ve sanatçılarla bağını koparıyor. TRT, halkın yayın bedeli olarak her ay ödediği parayla faaliyetini sürdürüyor. İbrahim Şahin TRTyi şimdi bu paraları toplayan, ancak gereğini yapmayan bir kuruma dönüştürüyor. Halktan toplanan paralar, özel televizyonlarla yarışmak ve reyting uğruna çarçur ediliyor. Astronomik rakamlarla kurum dışında program yaptırılıyor. Reyting uğruna niteliksiz programlar TRT ekranlarını doldurmaya başladı. Yasa sürecinde TRT sanatçılarına sahip çıkan herkesi, TRT yönetimine tepki göstermeye çağırıyoruz.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler