Belçika çıkış yolu arıyor

Fortis'in "en sağlıklı parçasını" Hollanda'ya kaptıran Belçika, çıkış yolu arıyor. Belçika, elinde kalan bölümünü satma ya da tamamen kamulaştırma seçenekleri üzerinde duruyor. Belçika basını nihai kararın önümüzdeki hafta verileceğini belirtiyor.

Yayınlanma: 05.10.2008 - 12:54
Abone Ol google-news

Geçen hafta Hollanda ve Lüksemburg hükümetlerinin 11,2 milyar avro kaynak aktarımıyla kurtarılan Fortis'in, Hollanda faaliyetlerini 16,8 milyar avroya bu ülkeye devreden Belçika, elinde kalan bölümünü satma ya da tamamen kamulaştırma seçenekleri üzerinde duruyor.

Belçika, Hollanda ve Lüksemburg, küresel finansal krize kurban vermemek için geçen hafta ortaklaşa gerçekleştirdikleri kurtarma operasyonunda Fortis'in her 3 ülkedeki birimlerinin yüzde 49 azınlık hissesini 11,2 milyar avro karşılığında kamulaştırmışlardı.

Kurtarma paketine en fazla katkıyı 4,7 milyar avrola Belçika yaparken bankaya Hollanda 4 milyar avro ve Lüksemburg 2,5 milyar avro sermaye aktarmıştı. Aradan geçen bir kaç günün ardından, Hollanda'nın baskısıyla gelen ikinci kurtarma operasyonunda ise Fortis'in ABN Amro dahil Hollanda birimleri, 16,8 milyar avro karşılığında bu ülke tarafından tamamen kamulaştırılmıştı.

Hollanda Maliye Bakanı Wouter Bos, operasyonu ''Fortis'in en sağlıklı parçasını aldık'' şeklinde değerlendirmişti.

Fortis'in neredeyse ortadan ikiye bölünmesi anlamına gelen bu gelişmenin ardından kendinde kalan parça konusunda kararsızlık yaşayan Belçika hükümeti, güçlü bir bankaya satış ya da tamamen kamulaştırma seçenekleri üzerinde duruyor.

Belçika basınında gizli kaynaklara dayandırılan haberlerde, belirsizliğin bankanın mali durumuna daha fazla zarar vermemesi için, Fortis hakkındaki nihai kararın önümüzdeki birkaç günde alınacağı, Fransız BNP Paribas başta olmak üzere bazı taliplilerle görüşmelerin sürdüğü bildirildi.

Küresel finansal krizin her geçen gün daha da şiddetlendiği günümüzde, kendi geleceklerini garanti altına almaya çalışan bankalar, yeni yükümlülükler üstlenmekten kaçınıyor.
Bir anlamda ''gönülsüz alıcıyı'' oynayan bankalar, piyasa değeri geçen yıl 50 milyar avroyu aşan Fortis'e tek haneli sembolik bir fiyat önerirken, gelecekteki muhtemel zararlar için Belçika hükümetinden milyarlarca avroluk garanti sunmasını talep ediyorlar.
Örneğin geçen haftaki ilk kurtarma operasyonu öncesinde PNP Paribas tarafından sunulan gayrı resmi öneride, Belçika hükümetinin muhtemel yeni zararlar için 6 milyar avroya kadar garanti sunması şartıyla, Fortis hisselerine 1,6 avro teklif edilmişti.

Belçika tarafından reddedilen bu öneri kabul edilseydi BNP Paribas, ABN Amro ve diğer Hollanda birimleri dahil Fortis'in tamamına sadece 4 milyar avro karşılığında sahip olacaktı.
Brüksel borsasında bir yıl önce 24 avrodan işlem gören Fortis hisseleri, 2 kurtarma operasyonuna rağmen geçen haftayı 5,42 avrodan kapattı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler