Şimşek: Kriz daha da derinleşecek

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye dahil hiçbir ülkenin, küresel ekonomideki gelişmelere bağışık olmadığını söyledi. Şimşek, krizin Türkiye ekonomisine yansımasının, ''dünya ve Avrupa ekonomisindeki yavaşlama' ile 'finansman boyutu'' gibi iki dolaylı kanalla olacağını belirtti.

Yayınlanma: 05.10.2008 - 14:37
Abone Ol google-news

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek Kanal 24'e, son küresel ekonomik gelişmeleri ve bu gelişmelerin Türkiye'ye yansımalarını değerlendirdi.

Dünya ekonomisinin, 1930 ekonomik buhranından sonraki en büyük krizle karşı karşıya olduğunu ve krizin derinleştiğini belirten Şimşek, yılın üçüncü çeyreğinde, yükselen piyasalardaki borsaların yüzde 20 oranında bir değer kaybettiğini, bunun da tarihteki en kötü düşüşlerden biri olduğunu kaydetti.

 

Kurtarma paketi olumlu bir gelişme

ABD'nin 850 milyar dolara ulaşan ve Kongrede onaylanan kurtarma paketini, dünya ekonomisi açısından olumlu bir gelişme olarak değerlendiren Şimşek, dünya ekonomisinin yüzde 30'unu oluşturan ABD'nin, geçici çözümlerden vazgeçerek, kurtarma paketi gibi geniş kapsamlı ve sistematik bir çözüme yöneldiğine dikkat çekti.

ABD'deki krizin zamanında anlaşılamadığını, riskin boyutları açısından büyük resmin görülemediğini ifade eden Şimşek, bu nedenle zamanında kalıcı bir çözüm gerçekleştirilemediğini vurguladı.

Şimşek, ''daha önceden kalıcı bir çözüm bulunsaydı, küresel kriz bu düzeye gelmezdi'' şeklinde konuştu.

Devlet Bakanı Şimşek, ABD Hazine Bakanı Henry Paulson'un geçen yıl medyaya yansıyan açıklamalarında, krizin derinleşeceği öngörüsünde bulunamadığını, bu nedenle kamu kaynaklarının kullanılmasına izin vermediğini, ancak daha sonra krizin derinleşmesinin ardından 700 milyar dolarlık kurtarma paketinin bir an önce çıkması için gayret ettiğini anlattı.

 

"Kriz daha da derinleşecek"

Temmuz ayından buyana konuşmalarında, krizin daha da derinleşeceği öngörüsünde bulunduklarını hatırlatan Şimşek, en son kurtarma paketinin reddedilmesinin ardından, daha geniş kapsamlı bir paketin çıkabileceğini belirttiğini ve son paketin de genişleyerek 850 milyar dolarlık bir boyuta ulaştığını vurguladı.

Şimdiki küresel kriz ile Türkiye'nin 2001 yılında yaşadığı krizi karşılaştıran Devlet Bakanı Şimşek, tek benzerliğin bankaların kurtarılması olduğunu, ancak Türkiye'deki krizin borç dinamiklerinin sürdürülebilirliği ve zayıf bankacılık sisteminden kaynaklandığını, ABD'deki krizin ise yüksek riskli konut kredilerinden kaynaklandığını ifade etti.

 

"Krizin Türkiye'ye yansıması iki yolla olur''

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin, küresel ekonomiyle entegre bir ekonomi olarak, küresel ekonomideki gelişmelerden mutlaka etkileneceğini ancak bu etkinin dolaylı olacağını söyledi.

Türk bankalarının sermaye yeterlilik oranı ile güçlü yapıda olduğu ve batıdaki bankalar gibi yüksek riskli enstrümanlara yatırım yapmadıklarının altını çizen Şimşek, bu nedenle krizin Türkiye ekonomisine etkisinin sınırlı olacağını vurguladı.

Bakan şimşek, krizin Türkiye ekonomisine yansımasının, ''dünya ve Avrupa ekonomisindeki yavaşlama" ile "finansman boyutu'' gibi iki dolaylı kanalla olacağını ifade etti.

Türkiye'nin en büyük ticari ortaklarından olan Avrupa ekonomisinin durgunluğa girdiğini belirten Şimşek, bunun ihracatı olumsuz etkileyebileceğini, ancak Türkiye'nin son yıllardaki dış pazar çeşitlendirme politikası ile 218 farklı pazara ihracat yaptığını, bu sayesinde küresel ekonomik durgunluğun, Türkiye'nin ihracat performansına etkisinin sınırlı olacağını bildirdi.
Küresel finansal krizin Türkiye'ye ikinci dolaylı etkisinin ''finansman'' kanalıyla olacağını belirten Şimşek, kriz nedeniyle dış borçlanma maliyeti ve imkanlarının zorlaştığını, tasarruf açığı bulunan Türkiye'nin ise dış kaynağa ihtiyacı olduğunu kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler