"Taliban'a karşı kesin zafer mümkün değil"

Afganistan'daki İngiliz birliklerinin komutanı Tuğgeneral Mark Carleton-Smith, bu ülkede kesin bir askeri zaferlerinin mümkün olmadığını, Taliban'ın uzun vadede çözümün bir parçası olabileceğini söyledi. Afganistan Savunma Bakanı Abdülrahim Vardak ise Smith'in açıklamalarının hayal kırıklığı yarattığını söyledi.

Yayınlanma: 05.10.2008 - 14:38
Abone Ol google-news

The Sunday Times'a açıklama yapan Smith, ''Bu savaşı kazanamayacağız'' dedi. Smith, buna karşın Taliban ayaklanmasının ''yönetilebilir bir düzeye düşürüldüğünü'' kaydederek, Taliban tehdidinin bu düzeyiyle Afgan ordusu tarafından üstlenilebileceğini ifade etti.

Taliban ile bir anlaşma yapılması konusunun da masaya getirilebileceğini ifade eden İngiliz komutan, ''Eğer Taliban masanın öbür tarafına oturur ve bir siyasal çözümden söz ederse, bu durum tam da bu tür ayaklanmaları sonuçlandıran bir gelişme olur'' diye konuştu.

Fransa'da yayımlanan haftalık Le Canard Enchaine dergisinin Çarşamba günü çıkan son sayısında da İngiltere'nin Kabil Büyükelçisi Sherard Cowper-Coles'un, ''yabancı birliklerin, Afganistan'ın sorunlarına sorun eklediğini söylediği'' öne sürüldü.

Dergiye göre büyükelçi, bir Fransız yetkiliyle görüşürken, ''Afganistan'ın makul bir diktatör tarafından yönetilmesi uygun olur. Yabancı birlikler, ülkenin sorunlarına sorun ekledi'' dedi.

İngiltere hükümeti ise dün yaptığı açıklamada, ''Hükümetimizin, Afganistan'daki askeri operasyonun başarısızlıkla sonuçlanacağı görüşünde olduğu iddiaları doğru değil'' denildi.

 

"Açıklamadan müteesiriz"

Afganistan Savunma Bakanı Abdülrahim Vardak ise Smith'in Afganistan'da kesin askeri zaferlerinin mümkün olmadığı ve Taliban'ın uzun vadede çözümün bir parçası olabileceği açıklamasından müteessir olduklarını belirtti.

Afgan Bakan Vardak, bu açıklamaları Tuğgeneral Carleton-Smith'in kişisel görüşleri olarak değerlendirdiğini söyledi. Vardak, "Afgan hükümetinin ve uluslararası toplumun tümünün ana amacı, bu terörü bozguna uğratabilmek ve başarılı olabilmektir" diye konuştu.

Vardak, bu başarının da İngiliz askerlerinin Helmand vilayetinde karşılaştıkları sorunlara nasıl yaklaştığına bağlı olduğunu kaydetti. Vardak, bir soru üzerine, Tuğgeneral Carleton-Smith'in açıklamalarının hayal kırıklığı yarattığını ifade etti.

Taliban Sözcüsü Kari Muhammed Yusuf ise Afgan haber ajansı AIP'e konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Taliban'ın işgalcilerle asla müzakere yapmayacağını bilmeliler" dedi. Yusuf, geçmişte söyledikleri sözlerin aynısını yinelediklerini, "yabancıların koşulsuz olarak ülkeyi terk etmeleri gerektiğini" söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler