ABD'de başkanlık yarışı kızışıyor

ABD'de başkanlık seçimine bir aydan kısa süre kala anketlerde farklı şekilde geride giden Cumhuriyetçi aday John McCain, son çare olarak Demokrat aday Barack Obama'nın kişiliğine saldırmaya ve Obama'yı ''normal Amerikalılardan farklı gösterme'' çabasına girişmeye başladı.

Yayınlanma: 06.10.2008 - 07:51
Abone Ol google-news

Cumhuriyetçi aday John McCain'Uzmanlar, ile yardımcısı Sarah Palin'in Obama hakkında sarf ettiği sözler arasında da bir ''iş bölümü'' bulunduğunu ve McCain'in Obama'yı eleştirirken seviyeli bir üslup kullandığını, Palin'in ise doğrudan Obama'ya saldırdığını belirttiler.

MSNBC televizyonu, bu yaklaşımı ''McCain iyi polis, Palin kötü polis rolünü oynuyor'' sözüyle dile getirdi.

Cumhuriyetçilerin sert suçlamaları, Palin'in, Vietnam savaşı dönemindeki radikal eylemci William Ayers'in fikirlerine Obama'nın yakın olduğunu ileri sürerek, ''Rakibimiz (Obama), Amerika'yı o kadar kusurlu buluyor ki, kendi ülkelerini hedef alacak teröristlerle bile arkadaşlık ediyor'' demesiyle başladı.

Palin, daha sonra, ''Bu adam (Obama), Amerika'yı sizin, benim gibi gören birisi değil. Bizler, bu dünyada Amerika'yı bir iyilik gücü olarak görüyoruz'' dedi.

Cumhuriyetçi politika stratejisti Rich Galen, Demokrat başkan yardımcısı adayı Joe Biden ile geçen hafta yaptığı televizyon tartışmasında güveni yerine gelen Palin'in, yeni Cumhuriyetçi girişim çerçevesinde ''saldırgan'' rolünü oynadığını söyledi.
Televizyonlardaki Demokrat eğilimli yorumcular da Palin'in Obama'yı hedef almasının, hem Obama'yı halkın gözünde kötülemeyi, hem de McCain'e zarar veren olumsuz ekonomik gidişten dikkatleri dağıtmayı amaçladığını savundular.

2004 yılında da şimdiki Cumhuriyetçi Başkan George W. Bush ile dönemin Demokrat başkan adayı John Kerry arasında geçen yarışta, Kerry'nin anketlerde önde gittiği bir dönemde, Cumhuriyetçilerin kampanyasıyla bağlantılı ''Sürat Teknesi Gazileri'' adlı grup, Vietnam'da savaşan Kerry'nin sanıldığı gibi kahraman değil, bir ''korkak ve zalim olduğu'' temasını işlemiş ve bu girişim, tarafsız seçmenler gözünde önemli ölçüde başarı kazanmıştı.

Ayrıca Palin'in Obama hakkında kullandığı, ''Amerika'yı bizim gibi görmüyor, bizim gibi değil'' ifadelerinin, ırkçı tonlar içerdiği ve beyaz seçmenlere, Obama'nın siyahlığını ve daha önce hakkında dile getirilen ''Müslüman olduğu'' iddialarını hatırlatmayı amaçladığı yorumları yapılıyor.

Kötü giden ekonomiden sorumlu görülen Başkan Bush ile aynı partiden olmasından dolayı Bush ile özdeşleştirilen McCain, bütün anketlerde oldukça açık arayla Obama'nın gerisinde gidiyor.

Real Clear Politics adlı kuruluşun, başkanlık yarısına ilişkin 11 ayrı anketin sonucuna göre yayınladığı son ortalamaya göre McCain, halen Obama'nın 5.9 puan gerisinde bulunuyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler