Caretta caretta

Olumsuz çevre faktörlerine rağmen varlıklarını sürdürmeye çalışan caretta carettalar, Patara ve Belek kumsallarında Haziran-Eylül ayları arasında, gece ve gündüz incelendi. Patara kumsalında 96, belek kumsalında ise 398 yuva olmak üzere, bu bölgelerde toplam 494 yuva yapıldığı belirlendi.

Yayınlanma: 06.10.2008 - 07:45
Abone Ol google-news

Olumsuz çevre faktörlerine rağmen nesillerini korumayı başaran caretta carettalar, Belek ve Patara kumsallarında, Özel Çevre Koruma Kurumu, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları işbirliğinde 3 ay boyunca, gece gündüz incelendi.

Bu yıl Patara ve Belek kumsallarında yumurtadan çıkan 16 bin caretta caretta yavrusundan 13 bin 120'si denizle buluşmayı başardı.

Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı ile Akdeniz Üniversitesi (AÜ), İnsan ve Doğa Derneği İktisadi İşletmesi işbirliğinde imzalanan protokolle caretta carettalar, Belek ve Patara kumsallarında incelemeye alındı. AÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü'nden uzman bir ekip tarafından gerçekleştirilen çalışmaya, Prof. Dr. Mehmet Öz ve Prof. Dr. Ali Erdoğan'ın başkanlığında Uzman M. Rızvan Tunç, Yrd. Doç. Dr. Aziz Aslan, Dr. Tamer Albayrak, Dr. Hakan Sert, araştırma görevlileri Mustafa Yavuz, Deniz Şirin, M. Sait Taylan ve yüksek lisans öğrencisi Emre Öz katıldı.

Proje ekibi, Haziran-Eylül ayları arasında, gündüz ve gece yaptıkları araştırmalarda, populasyon izleme ve koruma çalışmaları hakkında rapor hazırladı. Hazırlanan rapor sonucunda Patara kumsalında 96, Belek kumsalında 398 yuva olmak üzere toplam 494 yuva tespit edildi. Bu yuvalardan ilk yavru çıkışının Belek kumsalında 22 Temmuz'da, Patara kumsalında ise 25 Temmuz'da gerçekleştiği kaydedildi.

 

13 bin 120 yavru denizle buluştu

İki kumsaldaki 494 yuvanın 342'sinde yavru çıkışı olurken, bu yuvalardan çıkan yaklaşık 16 bin yavrunun yüzde 82'sinin (13 bin 120) denize ulaştığı belirlendi.

Hayatlarının her anında tehlikelerle yüz yüze olan deniz kaplumbağalarının daha yuva yaptıkları andan itibaren, yuvalarının tilki, yengeç, domuz gibi hayvanların tehdidi altında olduğu belirtildi. Proje çerçevesinde dış baskılardan korumak amacıyla yuvaların yüzde 75'inde tel kafes uygulaması yapıldığı açıklandı. Ancak, kafes uygulamasının yapılmadığı ilk gün, Patara'daki yuvaların yüzde 30;unun zarara uğradığı kaydedildi.

Bazı yavruların ise yuvadan çıktıktan sonra yapay ışıklar nedeniyle yollarını şaşırdığı ve deniz yerine otellere yöneldiği, dolayısıyla bazen zamanlarını bazen ise hayatlarını kaybettikleri ifade edildi.

 

9 caretta caretta markalandı

Çalışmada Patara'da 7, Belek'te 2 olmak üzere toplam 9 caretta carettanın markalandığı ve ölçülerinin alındığı bildirildi. Markalamanın amacının kayıtları ve populasyona ait tüm verilerin değerlendirildikten sonra, geçmiş yıllarda yapılan çalışmalar ile karşılaştırılıp, populasyonun bugünkü durumunun aydınlatılmaya çalışılacağı ifade edildi.

Elde edilecek sonuçların caretta carettaların bugün ne durumda olduklarını ortaya koyarken, gelecekte varlıklarını sürdürüp sürdüremeyecekleriyle ilgili sorulara yanıt verilmesine yardımcı olacağı kaydedildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler