İşte Atatürk'ün o telgrafı

İşte Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Vakıflar Haftası dolayısıyla yaptığı konuşmada sözünü ettiği telgrafta Atatürk, İsmet İnönü'den istedikleri.

Yayınlanma: 03.05.2010 - 13:27
Abone Ol google-news

Başbakan Erdoğan, Vakıflar Haftası dolayısıyla TBMM Tören Salonu'nda yaptığı konuşmada "Şu 7 buçuk yıl içinde Türkiye'nin her köşesinde, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün İsmet İnönü'ye yazdığı o mektuptaki o incelik var ya... Ah ah, o mektubu iyi incelemek lazım, teferruatına girmeyeceğim. Hani diyor ya, 'o camiler, kervansaraylar askerlerden boşaltılsın' Sadece o değil, orada daha başka şeyler de var. Onu eğer incelersek, araştırırsak onların içinde nelerin olduğunu görürüz. İşte biz, oraları onlardan temizliyoruz. Ve bu nesile onları kazandırdık, şimdi de geleceğe kazandırıyoruz. Fark bu. 7,5 yıl içinde tarihi eserlerimiz yeniden hayata döndü. Bunlar ahır olarak kullanılıyordu. Bu ahırlardan temizledik" dedi.

Başbakan Erdoğan, konuşmasında "Atatürk'ün İsmet İnönü'ye yazdığı mektup" ifadesini kullanıyor, ancak sözünü ettiği ifadeler Atatürk'ün İnönü'ye gönderdiği bir telgrafta geçiyor.
Atatürk'ün 19 Şubat 1931'de Konya gezisi sırasında dönemin Başbakanı İsmet İnönü'ye gönderdiği telgraf şöyle:
"Son tetkik seyahatimde muhtelif yerlerdeki müzeleri, eski sanat ve medeniyet eserlerini de gözden geçirdim.
1- İstanbul'dan başka Bursa, İzmir, Antalya, Adana ve Konya'da mevcut müzeleri gördüm. Bunlarda şimdiye kadar bulunabilen bazı eserler muhafaza olunmakta ve kısmen de ecnebi mütehassısların yardımı ile tasnif edilmektedir. Ancak memleketimizin hemen her tarafında emsalsiz defineler halinde yatmakta olan kadim medeniyet eserlerinin ileride tarafımızdan meydana çıkarılacak olanların ilmi bir surette muhafaza ve tasnifleri ve geçen devirlerin sürekli ihmali yüzünden pek harap hale gelmiş olan abidelerin muhafazaları için müze müdürlüklerinde ve hafriyat işlerinde kullanılmak üzere arkeoloji mütehassıslarına kat'i lüzum vardır. Bunun için Maarifçe harice tahsile gönderilecek talebeden bir kısmının bu şubeye tahsisinin muvafık olacağı fikrindeyim.

2- Konya'da asırlarca devam etmiş ihmaller sebebiyle büyük bir harabi içinde bulunmalarına rağmen sekiz asır evvelki Türk medeniyetinin hakiki şaheserleri kıymettar bazı mebani vardır. Bunlardan bilhassa Karatay Medresesi, Alaaddin Camisi, Sahipata medrese, cami ve türbesi, Sırçalı Mescid ve İnce Minare derhal ve müstacelen tamire muhtaç bir haldedir. Bu tamirin gecikmesi bu abidelerin kamilen inhirasını mucip olacağından evvela asker işgalinde bulunanların tahliyesinin ve kaffesinin mütehassıs zevat nezaretiyle tamirinin temin buyrulmasını rica ederim."

 

İlgili haber için tıklayınız

BU SEFER DE ATATÜRK'ÜN MEKTUBUNDAN ÖRNEK VERDİ
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon