Rtük'ün tartışmalı paneli yarın başlıyor

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun düzenlediği ve tartışmalara neden olan uluslararası panel yarın başlıyor. İstanbul'da düzenlenecek olan ve 2 gün sürecek olan 'Çocuk Gerçeği ve Medya Okuryazarlığı Dersinin Önemi' konulu panelin açılış konuşmasını RTÜK Başkanı Zahid Akman yapacak.

Yayınlanma: 06.10.2008 - 13:43
Abone Ol google-news

RTÜK’ün CHP’li üyesi Mehmet Dadak’ın hakkındaki suçlamalar nedeniyle Zahid Akman’ın uluslararası toplantılarda RTÜK’ü temsil edemeyeceğini söylemesi üzerine gözler, “Çocuk Gerçeği ve Medya Okuryazarlığı Dersinin Önemi” konulu panelde olacak.

Panele; Hollanda, İsviçre, Katar ve Türkiye’den medya yöneticileri, akademisyenler, eğitimciler ile yazarlar katılacak. Panel iki gün sürecek. Ancak RTÜK’ün CHP’li üyesi Mehmet Dadak’ın hakkındaki iddialar nedeniyle, RTÜK Yasası’nın 8. maddesine göre, Zahid Akman’ın uluslararası toplantılarda RTÜK’ü temsil edemeyeceği yolundaki iddiaları üzerine gözler yarın yapılacak olan uluslararası panele çevrildi.

 

CHP’li üyeler katılmıyor

Panele RTÜK’ün CHP’li üyelerinin katılmayacağı öğrenildi. RTÜK üyelerinden Şaban Sevinç yaptığı açıklamada, şirket yöneticiliklerinden geç istifası nedeniyle Akman’ın görevden çekilmiş olması gerektiğini yineleyerek “Akman’ın ayrıca hakkındaki iddialar da RTÜK’ün üzerine gölge düşürüyor. Öte yandan bu paneldeki bazı konuşmacıların da RTÜK’ün rotasıyla uyuşmadığını ve yanlış kişiler olduğunu düşünüyorum. O nedenle panele katılmıyorum” dedi.

CHP’li üyeler, Almanya’daki Deniz Feneri Davası İddianamesi ve kooperatif yolsuzluğunda adı geçen kara para aklama iddiası ile muhatap olan RTÜK Başkanı Zahid Akman’ın bu uluslararası toplantıya başkanlık etmesinin RTÜK’ün imajı açısından uygun olmadığını ve panele uygun konuşmacıların seçilmediğini düşündüklerini belirterek toplantıya katılmama kararı almalarının ardından RTÜK'ten açıklama geldi. RTÜK’ten yapılan açıklamada, 10 Haziran’da yapılan Üst Kurul toplantısında “Çocuk Gerçeği ve Medya Okuryazarlığı Dersinin Önemi” konulu uluslararası panelin, 7-8 Ekim tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirilmesine ve konuyla ilgili Başkanlık Makamına yetki verilmesine oy birliği ile karar verildiği ve kurul kararında CHP’li üyelerin de imzası olduğu belirtildi

 

8. Madde

CHP'li üyelerin dayanak olarak gösterdiği 3984 Sayılı RTÜK Yasası’nın 8. Maddesi ise şöyle: “Telsiz Genel Müdürlüğü’nün görevleri saklı kalmak kaydıyla radyo ve televizyon yayınlarıyla ilgili olan milletlerarası hukuk tüzel kişiliğine sahip, kuruluşlar nezdinde devleti, Dışişleri Bakanlığı görev ve yetkileri saklı kalmak kaydıyla temsil etmek, radyo ve televizyon kuruluşlarının doğrudan üyesi bulundukları hariç olmak üzere radyo ve televizyon yayıncılığı alanında faaliyet gösterip milletlerarası hukuk tüzel kişiliğine sahip olmayan uluslararası kuruluşlarda temsil görevini yerine getirmek ve bu bent gereğince belirlenen belgelere usulüne göre imza koymak.”

 

RTÜK'ün 3 üyesi, panele katılmayacaklarını açıkladı

RTÜK'ün 3 üyesi, RTÜK'ün düzenlediği, ''Çocuk Gerçeği ve Medya Okuryazarlığı Dersinin Önemi'' konulu panele katılmayacaklarını açıkladı.

N. Hülya Alp, Şaban Sevinç ve Mehmet Dadak ortak yaptıkları yazılı açıklamada, yarın İstanbul'da başlayacak ve 8 Ekim'de sona erecek panelle ilgili, ''Son anda ellerine ulaşan bilgiler ışığında'' toplantının konusunun yalnız medya okur-yazarlığı olmaktan çıktığı değerlendirmesinde bulunduklarını ifade ettiler.
Açıklamada, şöyle denildi:
''(Çocuk ve ergende televizyon etkileri), 'Ortadoğu bağlamında çocuk ve çocuk televizyonu arayışı', 'Çocukların kendileri için televizyon programı hazırlama düşüncesi', 'Gelenekten geleceğe çocuk yetiştirme sürecinde görsel ve işitsel modellerin değeri ve psiko-sosyal anlatım', 'Televizyon ekranlarında izlenen sihirli dizilerin oluşturduğu din algısı' gibi birbirlerini niye izledikleri ve (Eğer çocuk televizyonculuğu konusunun alt başlıklarını oluşturuyorlarsa) neden seçildikleri anlaşılmayan bir 'rastgele çeşitliliğe' dönüştüğü, bir kısım konuşmacıların seçiminde RTÜK'ün 'Tarafsızlık' niteliğini zedeleyecek ve hatta konu için konuşmacı değil, konuşmacı için alt konu başlığı seçmeye yönelik tercih yapıldığı izlenimi edinildi.''

Açıklamada, son dönemde bazı iddialara muhatap olan RTÜK Başkanı Zahid Akman'ın bu uluslararası toplantıya başkanlık etmesinin RTÜK imajı açısından uygun olmayacağının düşünüldüğü de belirtilerek, ''Bu gerekçelerle toplantıya katılmama kararı aldığımızı kamuoyuna saygıyla duyururuz'' denildi.

 

RTÜK'ün açıklaması

RTÜK'ten yapılan yazılı açıklamada ise ''RTÜK'ün 10 Haziran 2008 tarihli ve 2008/30 sayılı toplantısında, 'Çocuk Gerçeği ve Medya Okuryazarlığı Dersinin Önemi' konulu uluslararası panelin, 7-8 Ekim tarihlerinde İstanbul'da gerçekleştirilmesine ve konuyla ilgili Başkanlık Makamına yetki verilmesine oy birliği ile karar verilmiştir'' denildi. Açıklamada ayrıca, toplantıya ait ve tüm üyelerinin imzalarının bulunduğu karar metni de yer aldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler