Durmuş Yılmaz'dan uyarı

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, dünyada bütün mal, hizmet piyasaları ve mali piyasaların birbirine entegre olduğunu, krizden herkesin az ya da çok etkileneceğini söyledi. Yılmaz "Bize birşey olmaz" denmemesini ve AB'deki yavaşlamanın ihracatı olumsuz etkileyebileceği uyarısında da bulundu.

Yayınlanma: 06.10.2008 - 10:58
Abone Ol google-news

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, NTV yayınında küresel mali kriz konusunda değerlendirmelerde bulundu. 

"Krizden herkes az ya da çok etkilenecek"

Yılmaz, Türkiye’nin içinde bulunduğu koşulların ABD ve Avrupa ekonomilerinin içinde bulunduğu koşullardan farklı olduğunu vurgulayarak, dünyada bütün mal, hizmet ve mali piyasaların entegre olduğunu, krizden herkesin az yada çok etkileneceğini söyledi. “Bize bir şey olmaz gibi söylemler doğru söylemler değil” diyen Yılmaz, bugün itibariyle sistemde yeni bir karar alınmasını ve değişiklik yapılmasını gerektiren husus olmadığını ancak herkesin dikkatli olması gerektiğini vurguladı. Yılmaz, belirleyici olanın o ülkenin mal, hizmet ve mali piyasaların küresel piyasaya hangi ölçüde entegre olduğunu belirtti. Yılmaz, şöyle devam etti:
''Türkiye'nin ihracatının özellikle yüzde 60'a yakın bir bölümü avro bölgesi ve Avrupa ile, ABD ile ihracatımızın oranı son yıllarda giderek azaldı. Yüzde 9 düzeyinden yüzde 6 düzeyine düştü. Bu sorunların ortaya çıkardığı gelişmeler bizim muhatabımız olan piyasalarda daralmaya sebep olur, ekonomik büyüme daralırsa elbette bundan olumsuz olarak etkileneceğiz. Bugün itibarıyla görüyoruz ki ABD'de ve AB'de ekonomi yavaşlıyor. Büyüme aşağı yönde revize ediliyor."

 

IMF ile belirsizlik ortadan kalkmalı

Yılmaz, “IMF ile çalışmalar hızlandırılsa, ihtiyati stand-by bir an önce devreye sokulsa daha mı iyi olur” sorusuna, “Bence burada yapılması gereken husus belirsizliğin ortadan kaldırılması, olacak mı olmayacak mı sorusu soruluyor. Olacaksa da olmayacaksa da bunun bir an önce ortadan kaldırılması, olmayacaksa ‘olmayacak’ deyip, bir an önce kendimiz ne yapacaksak ona karar verelim. Ancak olacaksa da ne yapılacağına karar verilmesi lazım” yanıtı verdi.


ABD'de resim henüz net değil

Yılmaz,  ABD'de resmin henüz net olmadığını ve önümüzdeki günlerde de Japon finans sistemine ilişkin sorunlar duyulacağını da ifade etti. Yılmaz şöyle devam etti: "ABD’de resim henüz daha net değil, Avrupa’da da bazı tedbirler alındı, yeni yeni olaylar ortaya çıkıyor. Japonya’da fazla bilgiye sahip değiliz. Japon bankaları fonları nereye yatırdılar. Bu konuda bilgi sahibi değiliz. Önümüzdeki günlerde Japon finans sistemine ilişkin sorunlar duymaya başlayacağız.”

 

Elimizde yeterli imkanlarımız var

Merkez Bankası’nın 2001 krizinden sonra yaptığı gibi bugünden sonra da piyasanın ihtiyaç duyduğu likiditeyi vermeye devam edeceğini belirten Yılmaz, “Bankalarımızın bu konuda herhangi bir tereddütleri olmamalıdır. Elimizde yeterli imkanlarımız var” dedi.

Yılmaz, yaptığı açıklamada, bugün itibariyle alınan kararlarda içerdeki gelişmeler kadar dışarıdaki gelişmelerin de son derece önemli olduğunu vurguladı. Yılmaz, “Bir taraftan emtia fiyatları düşüyor, maliyet azalıyor ve enflasyona olumlu katkı yapıyor. Diğer taraftan da sizin mal sattığımız piyasalardaki gelirler düşüyorsa ve orada da talep daralması varsa bu sizi bir şekilde etkileyecektir. Her iki yöne de konsantre olmak ve olana bitene bakmak lazım” diye konuştu. Yılmaz, son 6-7 yıldaki gelişmelere vurgu yaparak, fiyat istikrarı olmadan ekonomik büyümenin olmayacağını söyledi.

 

"Yıl sonuna doğru harcamalarda hızlanma olabilir"

Yılmaz, maliye politikasında bir değişiklik olursa para politikasının duruşunda bir değişiklik olacağını kaydederek, “Son açıklanan rakamlar bütçede bir sorun olmadığını gösteriyor. Fakat şu mümkün ki yılsonuna doğru harcamalarda hızlanma olabilir. Eğer olur ise biz yine de bunun yılın başında öngörülen makro rakamlar içerisinde kalacağını düşünüyoruz. Bu kaldığı sürece de problem görmüyoruz” dedi.

Tüm kesimlerin son derece dikkatli olunması gerektiği konusunda uyaran Yılmaz, merkezi hükümetin bütçesi ile ilgili daha şeffaf verilerin bulunduğunu ancak yerel yönetimlerle ilgili bilgilerin daha gecikmeli geldiğini söyledi. Yılmaz, “Bizim oralara konsantre olup oralardan gelebilecek olumsuzlukları da dikkate almamız gerekir. Bugün itibariyle maliye politikasındaki herhangi bir gevşeme para politikasının duruşunu değiştirecektir” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler