Yeni SGK yurttaşı mağdur etti

1 Ekim’de yürürlüğe giren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası ile eczanelere ödenen muayene ücretlerinde de artış meydana geldi. Uygulama kapsamında devlet hastanelerinde muayene olunduğunda katkı payı olarak 3 YTL, eğitim ve araştırma hastanelerinde muayene olunduğu takdirde 4 YTL, üniversite hastanelerinde muayene olunduysa 6 YTL eczanelere ödenecek. Özel hastanede muayene olunduysa bu rakam 10 YTL’ye çıkacak.

Yayınlanma: 06.10.2008 - 11:25
Abone Ol google-news

Birçok kesim tarafından eleştirilen ve 1 Ekim’de yürürlüğe giren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası eczanelerde alınan muayene ücretlerine getirdiği artışla da tepki çekiyor.  2008 yılı Sağlık Uygulama Tebliği ile birlikte eczanelerde ilaç parası dışında daha önce 2 YTL olarak alınan muayene ücretleri de yükseldi. Tebliğ’e göre Birinci basamak resmi sağlık kuruluşlarında yani sağlık ocaklarında yapılan muayene ile aile hekimliği uygulamasına geçilen illerde aile hekimi muayenelerinden katılım payı alınmayacak. Ancak devlet,üniversite ve özel hastanelerde muayene olan hastalar eczanelere gittiği zaman ilaç parası dışında 10 YTL’ye kadar muayene ücreti de ödeyecek. 2008 yılı Sağlık Uygulama Tebliği’ne göre hasta eczaneye, ikinci basamak resmi sağlık kurumlarında yani devlet hastanelerinde muayene olduysa 3 YTL, eğitim ve araştırma hastanelerinde muayene olduysa 4 YTL, üniversite hastanelerinde muayene olunduysa 6 YTL ödeyecek. Özel sağlık kurum ve kuruluşlarında muayene olan hastalar ise ilaç parası + 10 YTL muayene ücreti ödeyecek.


Hasta 5 YTL'lik ilaç için 11 YTL ödeyecek

Uygulama 10 YTL’ nin altında ilaç alacak hastaları da mağdur edecek. Örneğin; özel hastaneye giderek muayene olan ve reçetesine 5 YTL’lik ilaç yazılan bir hastadan yüzde 20 katılım payı olarak 1 YTL artı 10 YTL’de muayene ücreti alınacak. Böylece hastanın 5 YTL ile alabileceği ilaçlar için 11 YTL ödemesi gerekecek.
 

Hastalar ile eczacılar karşı karşıya getiriliyor

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan,  bu uygulamanın hastalarla eczacıları karşı karşıya getirdiğini savunarak “Biz Eczacılar devletin muayene ücreti tahsildarı değiliz. Artık sabrımız kalmadı. Hastalarla Eczacılar karşı karşıya getiriliyor. Hem eczacı hem de vatandaş ciddi bir biçimde mağdur ediliyor” dedi. Öte yandan muayene ücretine karşılık hastalarına fiş kesemediklerini ifade eden Saydan, “Bir taraftan hastalardan muayene ücreti alınmayacak derken diğer taraftan eczaneler aracılığıyla oldukça yüksek rakamlarda muayene ücreti alınması meslektaşlarımızla hastaları karşı karşıya getirmektedir. Söz konusu Tebliğ 'de derhal bir düzenleme yapılarak, muayene ücretinin tahsildarlığı bizim üzerimizden alınmalı, ücretler aşağıya çekilerek hastalarımızın da mağduriyeti giderilmelidir” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler