Türkiye'nin ilk mermer borsası

Türkiye'nin ilk mermer borsasının, Kocaeli'nin Derince ilçesinde kurulması planlanıyor. Proje kapsamında yapılacak komplekste ülkenin mermerleri dünyaya tanıtılarak pazarlanacak. İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Kahyaoğlu, en fazla mermer ihracatını ABD ve Çin ile yaptığımızı ve kurulacak borsa ile ihracatın arttırılmasının planladığını açıkladı.

Yayınlanma: 06.10.2008 - 14:08
Abone Ol google-news

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Kahyaoğlu, Türkiye'nin ilk mermer borsası projesini görüşmek üzere, Kocaeli Valisi Gökhan Sözer'i makamında ziyaret etti.

Ziyarette Türkiye'nin ilk Mermer Borsasını Kocaeli'de kurmayı planladıklarını söyleyen Kahyaoğlu, kurulacak borsayla ilgili basın mensuplarına bilgi verdi.

Türkiye'de petrol olmamasına rağmen maden bakımından zengin bir ülke olduğunu, önemli mermer ve doğaltaş yataklarına sahip olduğunu savunan Kahyaoğlu, mermer Borsası projesi için Derince ilçesinde yer aradıklarını, Derince Belediye Başkanı Ali Haydar Bulut ile de görüştüklerini belirtti. Kahyaoğlu, şu bilgileri verdi:

''Bu konuda yer arayışımız sürüyor. Satın alacağımız arazi kesinlikle Hazine arazisi olmayacak. Derince Limanına 18 kilometre uzaklıkta ilçenin kuzeyinde bir yer düşünüyoruz. Derince Limanına yakın olması için bu ilçeyi tercih ediyoruz.
Derince ilçesinde 1000 dönümlük alanda kurmayı planladığımız mermer borsasında dünyaya ülkemizin mermerlerini tanıtırken aynı zamanda açılacak okulla da eleman yetiştirilecek. Kurulacak komplekste, cami, sinagog, cemevi, budist tapınağı gibi ibadet yerleri de yapılacak.
Borsayı görmeye gelecek yabancı heyetler, ülkemizin değerli mermerlerini görecek, tanıyacak. Böylece dünya pazarlarına daha kolay açılacağız. Yatırımın tutarı yaklaşık 150 milyon YTL tutarında olacak.
Açılacak okulda da mermercilik eğitimi verilebilecek. Burada ülkenin her yerinden eleman getirilecek. Sonra da kendi memleketinde mermercilik yapacak.''

Maden ihracatının 1980'li yıllara oranla çok büyük oranda arttığını vurgulayan Kahyaoğlu, şöyle devam etti:

''1980'lerde 10 milyon dolar olan maden ihracatımız katlanarak artıyor. 2007'de 11 milyar 254 milyon dolara ulaştı. En fazla ihracat yapılan ülke ABD ile Çin. Çin'e yaptığımız ihracat ile Çin'den ithalatın ayıbını kapatıyoruz. Kurulacak borsayla ihracatın artacağını umuyoruz.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler