'AB liderleri krize karşı önlem alacak'

İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, Avrupa Birliği üyesi ülke liderlerinin küresel krizi göğüslemek için gerekli önlemleri alma hususunda hemfikir olduklarını söyledi. Berlusconi, bugün konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "AB liderleri finansal sistemi korumak için her türlü önlemi alacaklardır" dedi.

Yayınlanma: 06.10.2008 - 14:25
Abone Ol google-news

İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, Avrupa Birliği üyesi ülke liderlerinin küresel krizi göğüslemek için aldığı önlemlere ilişkin yaptığı açıklamada, “AB liderleri finansal sistemi korumak için her türlü önlemi alacaklardır" dedi.

Berlusconi, Merkez Bankalarının likidite enjeksiyonu, münferit bankalara ilişkin özel önlemler ya da mevduat sahiplerini koruyucu düzenlemelerin güçlendirilmesi de dahil olmak üzere, gerekli her tedbirin alınacağını vurgularken, mevduat sahiplerinin hiç bir zarara uğramamasını temin için sistemi korumaya yönelik önlemler almaya devam edeceklerini bildirdi.

İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini de Avrupa Birliği;nin küresel finansal krizi göğüsleme amacıyla özel bir fon oluşturulmasından yana olduklarını söyledi. Frattini, bugün İtalya Dışişleri Bakanlığı'nda konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Biz krizin göğüslenmesi için bir Avrupa fonu oluşturulmasından yanayız" dedi.

Frattini, şu dönemde zor durumdaki bankaları kurtarma amacıyla devlet yardımı yapılmasının mümkün kılınmasında bir sakınca görmediklerini de ifade ederek, “Şu anda devlet yardımına ilişkin normları katı bir şekilde uygulama zamanı değil. Riayet etmemiz gereken birinci kural, mevduat sahiplerine güvence vermektir" diye konuştu.

Frattini, krizin bir ortak fonla göğüslenmesi hususunda AB ülkeleri arasında henüz tam bir görüş birliği olmadığına da dikkati çekerek, “Almanya başta olmak üzere bu konuda kuşkular var. Önemli olan zor durumdaki bankalarda güvence sağlamayı amaçlayan müdahaleler önünde engel niteliğindeki normların gerekirse her ulus devlet tarafından askıya alınabilmesidir. Bunu (Angela) Merkel liderliğindeki Almanya yaptı, İrlanda yaptı, muhtemelen başka ülkelerde yapacaktır" dedi.

İtalya Dışişleri Bakanı Frattini, krizi göğüslemek için ortak kurallar benimsenmesi gerektiğine de işaret ederek, şöyle devam etti:
“Bence ortak kurallar olmalıdır. Kuralları uygulayıp uygulamayacağına her ülke kendisi karar verebilir. Ama hepimizin izleyeceği kurallar aynı olmalıdır. Aksi taktirde her ülke kendine göre bir çare üretir. Bu da kabul edilebilir bir durum değildir."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler