İsrail ve Rusya'nın gündemi 'silahlar'

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, 24 saatlik resmi ziyaret için, Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in konuğu olarak Moskova'ya gitti. Olmert'in gündeminde, Rusya'nın Suriye ile İran'a satmayı düşündüğü silahlar var. Olmert'in Moskova ziyareti sırasında, İran'la Rusya arasında yapılacak herhangi bir füze anlaşmasına İsrail'in şiddetle karşı çıkacağını belirtmesi bekleniyor.

Yayınlanma: 06.10.2008 - 15:45
Abone Ol google-news

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Rusya'nın Suriye ile İran'a satmayı düşündüğü silahlar ve İran gibi konularını görüşmek için Rusya'ya gitti.

İsrailli savunma birimlerinin, Rusya ile İran arasında, Tahran'a s-300 uçaksavar füzelerinin satışıyla ilgili görüşmelerden giderek artan bir kaygı duyduğu belirtiliyor. Bu füzelerin İran'a yerleştirilmesinin, İsrail'in İran'ın nükleer tesislerine olası herhangi bir saldırısı için büyük engel teşkil edeceği ifade ediliyor.

Olmert'in Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in konuğu olarak gittiği Moskova ziyareti sırasında, Rusya yönetimine İran'la Rusya arasında herhangi bir füze anlaşmasına İsrail'in şiddetle karşı olduğunu gündeme getirmesi bekleniyor.

S-300 füzeleri, dünyada en gelişmiş uçaksavar füzeleri olarak biliniyor. Rampaları taşınabilir özellikteki bu füzeler, birkaç dakika içinde kullanıma hazır hale getirilebiliyor. S-300 füzeleri, 150 kilometre menzile sahip ve 30 km yükseklikteki hedefe kilitlenebiliyor. Sistemin radarının da aynı anda onlarca hedefi belirleyebilecek ve yanıt verecek özellikte olduğu da ifade ediliyor.

Haaretz gazetesinin haberine göre, Kudüs'teki üst düzey yetkililer, İran ve Rusya'dan yetkililerin geçen haftalarda konuyla ilgili olarak bir araya geldiğini belirttiler. Rusya'nın silah ihracatı ile ilgili kurumu Rosoboronexport Başkanı Anatoly İsaikin'in de iki hafta kadar önce Güney Afrika'da düzenlenen bir silah fuarında, İran'ı kastederek, "ülkelerimiz arasında temaslar sürüyor ve bunun durması için de bir sebep görmüyoruz" dediği hatırlatılıyor.

Haaretz, görevinden istifa etmesine rağmen Olmert'in Moskova ziyaretinin nedenlerinden birinin, İran ile Rusya arasındaki füze satın alımı konusu olduğunu belirtti. Olmert'in gerek Rusya Devlet Başkanı Medvedev gerekse Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüşmelerinde füze konusunu gündeme getireceği ifade ediliyor.

Olmert, Rus yöneticilere İran'a füze satışının Ortadoğu'da askeri-stratejik dengeleri bozacağını vurgulayacak. Ayrıca, İran'ın bu füzeleri Suriye'ye aktarması tehlikesine de işaret edecek.
 

Olmert'ten Rusya'ya jest

Öte yandan Medvedev'in seçilmesinden sonra ilk kez yapılacak İsrail-Rusya üst düzey görüşmelerinde İsrail Başbakanının, uzun yıllardır iki ülke arasında gündemde olan bir konuda, ziyaretin hemen öncesi hükümetinin aldığı jest kararını da iletmesi bekleniyor. İsrail Bakanlar Kurulu, dün yaptığı toplantıda, Kudüs'ün merkezindeki, görkemli ve güzel manzaralı "Sergei'nin Avlusu" olarak bilinen kompleksin mülkiyetinin Rus hükümetine devredilmesi kararına onay verdi.

Halihazırda bazı bakanlıklara ve kuruluşlara ev sahipliği yapan kompleksin, eğer aksine bir karar çıkmazsa, yalnızca Sovyetler Birliği Hükümeti'nce 1967 yılında ikili ilişkilerin kesilmesine kadar kullanılan ve o tarihten bu yana boş bulunan kanadı Rus hükümetinin mülkiyetine devredilecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler