Hatipoğlu'nun, Altınova kavgasıyla ilgili açıklamaları

Balıkesir Valisi Selahattin Hatipoğlu, Ayvalık ilçesi Altınova beldesinde kimi basın-yayın organlarında yapılan, bazı taşkınlıkların ve suç oluşturan eylemlerin hoşgörüldüğü hususundaki değerlendirmelerin gerçekleri yansıtmadığını ve suç işleyen, suça teşvik eden ve suç oluşturan herşey hakkında yasal işlemlerin sürdüğünü bildirdi.

Yayınlanma: 06.10.2008 - 17:42
Abone Ol google-news

Selahattin Hatipoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, giriş ve çıkışların kontrol altında bulundurulduğu Altınova beldesinde durumun sakin olduğunu belirterek, yetkili ve görevlilerin çalışmalarını aralıksız sürdürdüklerini dile getirdi.
 

Hatipoğlu, şunları kaydetti:
''Altınova beldesinde 30 Eylül günü, daha önce aralarında umuma açık yer işletmesinden dolayı husumet bulunan şahısların da bulunduğu 5-6 kişilik grubun kavga etmesiyle başlayan olayın ardından Murat Aksu isimli şahıs, kamyonetini süratle kalabalığın üzerine sürmüş, bunun neticesinde kalabalıkta bulunan Oğuz Dörtkardeşler isimli kişi olay yerinde ölmüş, Ezer Kırcalı ise ağır yaralanmış, daha sonra Balıkesir Devlet Hastanesi'nde vefat etmiştir. Kamyonet sürücüsü Murat Aksu, olay yerinde bulunan jandarma devriyesi tarafından yakalanmıştır.
Saat 17.00-18.00 arasında kalabalık içinde bazı kişilerin kışkırtması üzerine diğer illerden göç ederek yerleşmiş vatandaşlara ait bazı işyerlerine taşla saldırıda bulunulmuştur.''

Söz konusu gruba Ayvalık İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından müdahale edildiğini ve diğer illerden göç etmiş vatandaşların, evlerine güvenli bir biçimde intikallerinin sağlandığını aktaran Hatipoğlu, şöyle devam etti:
''Bir arkadaşlarının öldüğünü öğrenen bazı kişilerin kışkırtması üzerine saat 20.00 sularında 200-300 kişilik bir grup toplanarak yürüyüşe geçmişlerdir. Jandarma kuvvetleri, herhangi bir olay çıkmasını önlemek maksadıyla grubu ikiye bölmüş ve yasadışı bir eylemde bulunmamaları konusunda ikaz etmiştir. Bütün ikazlara rağmen kalabalık içinde bulunan ve alkollü oldukları rahatlıkla anlaşılan bazı şahıslar tarafından diğer illerden göç etmiş vatandaşlara ait işyerleri ve araçlara taşlı saldırıda bulunulmuştur. Olay günü akşamı Altınova'ya intikal ederek duruma vaziyet edilmiş olup, bazı kişilerin olayları provoke etmeye çalışacakları değerlendirildiğinden ve cenazelerin defni sırasında çıkabilecek olayları önlemek maksadıyla güvenlik önlemleri artırılmış, il valisi olarak ben, il jandarma komutanı, ilçe kaymakamı ve beldenin ileri gelenleriyle görüşülmüş ve vatandaşların kışkırtmalara alet olmamaları yönünde ikna edici konuşmalar yapılmıştır.''

Oğuz Dörtkardeşler isimli vatandaşın cenazesinin Küçükköy beldesinde 500-600 kişinin katıldığı bir törenle olaysız toprağa verildiğini belirten Hatipoğlu, şu bilgileri verdi:
''Ezer Kırcalı isimli vatandaşın cenazesi ise aynı gün ikindi namazına müteakip Altınova beldesinde 3 bin 500-4 bin kişinin katıldığı törenle toprağa verilmiştir. Mezarlığa giden güzergah üzerinde bulunan diğer illerden göç ederek Altınova'ya yerleşmiş vatandaşlara ait ev ve işyerleri önünden geçilirken jandarma tarafından tedbir alınmasına rağmen taşlı saldırıda bulunulmuş, taşlı saldırıda bulunanların tamamı video kamerayla kayıt altına alınmıştır. Vatandaşların mezarlığa ulaşması ve defin işlemlerinin tamamlanmasına müteakip kalabalığın taşkınlık yapmaması ve ayrılarak dağılmaları yönünde ikaz edilmiştir. Bunun üzerine kalabalık, İstiklal Marşı söyleyerek belde merkezine kadar yürümüşlerdir. 1000-1500 kişilik bir grup içinden bazıları, önceki gün gözaltına alınan arkadaşlarının serbest bırakılmaması halinde yürüyüşe devam edeceklerini ifade edilmişlerdir. Güvenlik güçleri tarafından bunun mümkün olmadığının belirtilmesi üzerine kalabalık bazı kişilerce kışkırtılmış, yürüyüşe geçen göstericilere müdahale edilerek küçük gruplara bölünerek dağılmıştır. Meydana gelen olaylar sırasında kışkırtıcılık yapan, ev ve işyerlerine zarar veren, olaylara neden olan toplam 42 kişi gözaltına alınmıştır.''

Ev ve işyerlerinde meydana gelen zararlarla ilgili komisyonların çalıştığını, beldeye giriş ve çıkışlardaki kontrollerin sürdürüldüğünü vurgulayan Hatipoğlu, şunları kaydetti:
''Halen belde merkezinde durum sakin olup il valisi, il jandarma komutanı, Ayvalık Kaymakamı ile diğer yetkili ve görevliler, bölgede çalışmalarını aralıksız sürdürmekte. Olaylara karıştığı tespit edilen şahıslar hakkında gerekli bütün işlemler yapılmıştır. Adliyeye sevkedilen şüphelilerden tutuklananların (7 kişi) çoğunluğunu, toplumsal olaylara karışanlar oluşturmaktadır. Adam öldürme olayıyla ilgili olarak ise 3 kişi tutuklanmıştır. Buradan da yasadışı herhangi bir taşkınlığa göz yumulmadığı suç işleyenler hakkında gerekli işlemlerin yapıldığı anlaşılmaktadır."



 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler