ABD-Suriye-Lübnan üçgeni

Lübnan ve ABD, ikili askeri ilişkilerini kurumsallaştırmak amacıyla ortak askeri komisyon kurdular. Ayrıca ABD ile Lübnan arasında, ABD'nin Lübnan ordusu için güvenli haberleşme, mühimmat ve piyade silahları sağlamasını içeren 63 milyon dolarlık anlaşma imzalandı. Anlaşmanın Suriye ve Lübnan'ın ilişkilerinin gerginleştiği bir döneme denk gelmesi dikkat çekti. ABD, bundan önce Suriye'nin Lübnan'a müdahalesinin "kabul edilemez" olduğunu açıklamıştı.

Yayınlanma: 06.10.2008 - 19:48
Abone Ol google-news

Lübnan ve ABD, ikili askeri ilişkilerini kurumsallaştırmak amacıyla ortak askeri komisyon kurdular. ABD'nin Beyrut Büyükelçiliği ve Lübnan ordusundan yapılan ortak açıklamada, komisyonun, iki ülkenin mevcut ve gelecekteki askeri işbirliği hedeflerini müzakere etme olanağı sağlayacakları belirtildi.

Komisyonun ilk toplantısının, bugün Lübnan Savunma Bakanı Elias Murr ve ABD'nin uluslararası güvenlik işlerinden sorumlu Savunma Bakan Yardımcısı Mary Beth Long tarafından açıldığı kaydedildi.

Ortak açıklamada, tarafların, ABD'nin Lübnan ordusu için güvenli haberleşme, mühimmat ve piyade silahları sağlamasını içeren 63 milyon dolarlık anlaşma imzaladığı da ifade edildi.

 

'Suriye'nin Lübnan'a müdahalesi kabul edilemez'

ABD, Suriye'nin kuzey sınırına askeri yığınak yapmasından duyduğu endişeyi dile getirerek, başkenti Şam'da geçen ayın sonlarında düzenlenen bombalı saldırıyı, Lübnan'a birliklerini yeniden konuşlandırmak için bahane olarak kullanmaması gerektiğini bildirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Robert Wood, gazetecilere yaptığı açıklamada, ülkesinin ve diğer ülkelerin, Şam yönetiminin Lübnan'a herhangi bir müdahalesinin kabul edilemez olduğunu açıkça ifade ettiklerini söyledi.

Wood, Suriye'nin, Lübnan'ın Trablus kenti ve Şam'da bir süre önce düzenlenen terör saldırılarını, Lübnan'a asker yollamak ya da bu ülkenin içişlerine karışmak için bahane olarak kullanmaması gerektiğini kaydetti.

Suriye, Lübnan'ın eski başbakanı Refik Hariri'ye 2005 yılında düzenlenen suikastın ardından artan uluslararası baskıların sonunda, Lübnan'daki 29 yıllık askeri varlığına son vermişti.
Suriye, geçen ayın sonunda Lübnan sınırına yüzlerce asker yığmıştı. Suriyeli yetkililer, amaçlarının kaçakçılıkla mücadele olduğunu belirtmişlerdi.

Şam'da geçen ayın sonlarında bombalı araçla düzenlenen saldırıda, 17 kişi ölmüş, 14 kişi de yaralanmıştı.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler