"Kan içinde boğulurlar"

Başbakan Erdoğan, partisinin TBMM grup toplantısında yaptığı konuşmada "Kardeşliğimize, muhabbetimize, sevgimize, dayanışma ruhumuza, ülke, bütünlüğümüze, medeniyet iddiamıza kasteden hainler, bu topraklardan er veya geç tecrit olacaktır." diyerek yaşanan terör saldırısını kınadı. Erdoğan, Talabani ve Barzani'ye seslendi ve işbirliği yapılmazsa yaptırım uygulanacağını söyledi.

Yayınlanma: 07.10.2008 - 10:07
Abone Ol google-news

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Türkiye'nin bugün yürüdüğü istikameti beğenmeyen, bu istikameti değiştirmek isteyenlere buradan en açık biçİmde ifade ediyorum: Bu istikamet, milli iradenin gösterdiği istikamettir. Arkasında 70 milyonluk milletimiz vardır'' dedi.

Erdoğan, partisinin TBMM grup toplantısında yaptığı konuşmaya, Aktütün karakoluna yapılan saldırı sonucunda şehit düşen askerleri anarak başladı. Milletvekillerine, ''yüreklerinizin ne kadar yanık olduğunu, hüznünüzün ne kadar büyük olduğunu biliyorum'' şeklinde seslenen Erdoğan, ''Türkiye'nin hudut boylarında, bir bayram ertesi toprağa düşen aziz şehitlerimize, Aktütün'de o yüksek mertebeye ulaşan 17 yavrumuza Allah'tan rahmet, ailelerine, yakınlarına, milletimize sabır ve metanet diliyorum. Yaralılarımızı şifalar temenni ediyorum. Şehitlerimiz için milletimizin başı sağolsun'' diye konuştu.

Erdoğan,"70 milyon insanımızın böyle olaylara bakınca eli kanlı terör örgütünün arkasında kirli odakların olduğunu görebildiğini ifade etmeliyiz. Bu saldırının hedefi milletimizin birlik ve beraberliği, insanlarımızın dostluk ve kardeşlik hukukudur. Bu saldırının hedefi Türkiye'nin huzuru ve istikrarıdır. Türkiye'nin bölgesinde oynadığı yapıcı gayretleridir. Bu dünyada çatışmalardan, acılardan beslenenlerin sayısı az değil. Varlığını huzursuzluğa borçlu olanlar az değil. Türkiye'nin huzurunu bozmaya çalışanlara söylüyorum, beyhude bir çaba içindesiniz. Bu milletin hissiyatını zayıflatabileceklerini zannedenlerin kaçınılmaz sonu hayal kırıklığıdır." dedi.

Başbakan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Terörün ana amacı toplumu yılgınlığa götürmektir. Söylemlerimizle ve eylemlerimizle bu amaca hizmet etmemeliyiz. Terörü üreten toplumsal dinamikleri tartışmayalım. Bunlar üzerinde konuşmayalım demiyorum. Makul bir tartışma olmadan meselelerimizi çözemeyiz. Tartışmanın akıl çerçevesinde yürümesini sağlamak gerek. Makul olmayan tartışmalar terör odaklarına yarar. Tarihimize medeniyetimize yakışan bir dille konuşmalıyız. Böyle yapmazsak millet olma idealimizi de yaralarız. Vatandaşlarımız mesuliyet duygusu içinde davranmaya hassasiyet göstermeli. Türkiye'nin terör karşısındaki duruşu kimse tarafından yanlış anlaşılmasın. Terörle mücadele konusunda irademiz tamdır. Aklı selime yaslandık. Bu duruşumuzu sonuna kadar sürdüreceğiz. Bunun acz olduğunu düşünenler bunun yanlış olduğunu anlayacaktır

 
Bazıları hep suçlu arıyor. Biz şu anda suçlu değil çözüm arıyoruz. Güvenlik güçleri elinden geleni yapıyor. Biz polisimize askerimize soruyoruz: Bizden ne istiyorsunuz? Ve bu konuda bizden istenen her şey yerine getirilmiştir.

 Halen terör üzerinden siyaset yapmaya çalışanlar var. Şehitlerin üzerinden siyaset yapılmaz. Bu hepimizin ortak derdidir. Kan üzerinden siyaset yapanlar o kan içinde boğulurlar.

 

"Askerimiz ne istediyse yaptık, yapacağız"

Tezkere TBMM'nin gündemindedir. Sürekli olarak dikkat ediyorum. Hep birşeyin içinde olanlar var. O da suçlu arayanlar. Biz suçlu aramanın değil çözüm üretme çabasındayız. Güvenlik güçlerimiz ellerinden gelen gayreti göstermişlerdir. Eksikler olabilir, ama gidermemiz bugüne kadar hep gayret edilmiştir. Biz demişizdir askerimize polisimize 'ne istiyorsanız yerine getirelim' Bu konuda bizden istenen herşey yerine gelmiştir. Terör normal bir adil suç değildir. Terör her zaman söylüyoruz nerede, ne zaman, kimi nasıl vuracağı belli olmayan bir fenomendir. Verilen mücadele kolay değildir. Bölgenin coğrafi şartlarını iyi değerlendirdiğimizde, orayı tanıyanlar bunu nasıl zor şartlarda çalıştıklarını biliyorlar. Bilmeyenler rahat konuşuyor. Biz teknik açıdan güvenlik güçlerimizin ortaya koyduğu herşeye varız. Tezkere de Meclis'e gelmiştir. Kabul edilmiştir. İkinci tezkereyi de Meclis'e gönderdik. Yarın oylaması yapılacak.

Eğer uluslar arası anlaşmalardan doğan suçluların iadesi meselesi hakkıyla yerine getirilseydi belki de sınır ötesi operasyona ihtiyaç kalmayacaktı.

Sınır ötesi harekatın tek hedefi teröristlerdir.

Biz Irak’ın toprak bütünlüğüne saygı duyuyoruz ama herkes tavrını netleştirmeli. Herkes terörle arasına mesafe koymalı.

Bu arada 5 kulvarda diplomatik bir atak yürüttük. Uluslar arası destek aldık. Son derece büyük bir küresel destek oluşturduk. Terör sadece askeri operasyonlarla çözümlenecek bir iş değil. Siyasi boyutu var. Diplomatik boyutu var. Ekonomik, psikolojik ve sosyo-ekonomik boyutu var. Bu adımlar 5 yıl içinde atıldı atılıyor. Zaten rahatsızlıkların altında bu var.

Bölge şimdiye kadar görmediklerini görmeye başladı. Eğitim, sağlık, ekonomi alanında gördü. Terör örgütünü bu rahatsız etti. Açıklanan GAP ciddi anlamda rahatsızlık yarattı.

Batı ile doğu arasında denge kurulmaya başlandı.

Kırılma süreci yaşayan  terörle mücadele için her türlü adım atılacak. Aynı çabayı taraflardan da bekliyoruz.

Terörle arasına mesafe koyamayanların terörle mücadeleden olumsuz etkilenmesi her zaman için kaçınılmazdır. K.Irak bölgesel yönetiminin bizimle işbirliği yapması en doğru yoldur. Türkiye terör konusunda nefs-i müdafa konumundadır

Terörün yuvalandığı ülkelerde gerekeni yapmalıdır. Gerekli adımlar atılmazsa Türkiye bazı yaptırımlar uygular.

Dost ülkelerden beklentilerimiz var.

Tezkerenin önemli bir caydırıcı etkisi var.

Türk lirasının değer kazanmasını kendimiz için üzüntü kaynağı olarak görmemeliyiz, tam aksine paramızın değer kazanmasıyla da iftihar etmeliyiz. Zira bir zamanlar hep bu istenmişti. Şimdi bu yakalandı, bundan rahatsızlık duyanlar var. Bence rahatsızlık duymasınlar.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler