ABD-İran uçak krizi çözüldü

İran'ın hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle mecburi inişe zorladığı uçağın, Macaristan'dan askeri bir heyeti taşıdığı bildirildi. Fars Haber Ajansı, uçağın, içinde 5 general taşıyan ABD'ye ait bir uçak olduğunu iddia etmişti. İran ise, uçağının ABD'ye ait olmadığını belirtmiş, hangi ülkeye ait olduğu hakkında bir bilgi vermemişti.

Yayınlanma: 07.10.2008 - 14:47
Abone Ol google-news

Macaristan Savunma Bakanlığı, İran'ın hava sahasını ihlâl ettiği gerekçesiyle mecburi inişe zorladığı uçağın, Macaristan'dan askeri bir heyeti taşıdığını bildirdi. Açıklamada, uçağın İran hava sahasını yanlışlıkla ihlal ettiğinin anlaşılmasının ardından Afganistan'a gitmesine izin verildiği kaydedildi. 4 askeri yetkiliyi taşıyan uçağın ''idari bir hatadan dolayı'' 30 Eylül'de İran'ın hava sahasına girdiği, sorunun çözülmesinden sonra Afganistan'a doğru yolculuğuna devam ettiği kaydedildi. Bakanlık, uçağın askeri değil özel bir şirketten kiralanmış Hawker 800 tipi sivil uçak olduğunu kaydetti.

Fars Haber Ajansı, İran hava sahasını ihlal eden uçağın ABD'ye ait olduğunu, 5 general ve 3 sivil mürettebatın bir gün boyunca sorgulandıktan sonra uçağın İran hava sahasından ayrılmasına izin verildiğini bildirmişti. Savaş uçağının, İran'da inişe zorlandığı haberini doğrulamayan ABD, iddianın araştırılacağını açıklamıştı.

Bunun ardından İran, hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle mecburi inişe zorlanan savaş uçağının ABD'ye ait olmadığını bildirmiş, hangi ülkeye ait olduğu hakkında bir bilgi vermemişti.

 

 



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler