4 kişiden 1'inin ruhsal sorunu var

10 Ekim ''Dünya Ruh Sağlığı Günü'' nedeniyle açıklamalarda bulunan Türkiye Psikiyatri Derneği Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Burhanettin Kaya, ruhsal sorunların tüm dünyada sık görüldüğünü belirterek, ''Kişilerin yüzde 25'i yaşamlarının bir döneminde ruhsal hastalıklardan etkilenir'' dedi.

Yayınlanma: 07.10.2008 - 15:33
Abone Ol google-news

Türkiye Psikiyatri Derneği Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Burhanettin Kaya, 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü'nün, bu alanda yaşanan sorunların gündeme taşınması ve tartışılması amacını taşıdığını belirterek, bu yılki ana temanın ''Ruh sağlığının, tüm dünyada toplumun tüm kesimlerinin öncelikli konusu yapmak, küresel bir öncelik haline getirmek'' olarak belirlendiğini bildirdi.

Ruh sağlığın tüm ülkelerin politik öncelikleri arasına girmesi gerektiği görüşünü savunan Kaya, sağlıklı bir toplum için ruh sağlığına yönelik yatırımlara önem verilmesi gerektiğini belirtti.

Kaya, ruh sağlığı hastalıklarının, kişinin gerçekle ilişkilerini bozacak derecede ağır akıl hastalıklarıyla sınırlı olmadığını, ağır hastalıkların tüm ruhsal sorunların ancak küçük bir oranını oluşturduğunu söyledi. Ruhsal hastalıkların tüm toplumlarda sık görülen ancak tedavi edilebilen hastalıklar olduğunu belirten Kaya, hastalığın tedavi edilmediğinde kişisel, toplumsal ve maddi kayba neden olabildiğini ifade etti. Kaya, ruh sorunu olanların çoğunun, toplumdan dışlanma endişesiyle tedaviye başvurmaktan kaçındıklarını söyledi.

Burhanettin Kaya, şunları kaydetti:
''Kişilerin yüzde 25'i yaşamlarının bir döneminde ruhsal hastalıklardan etkilenir. 75 yaşına gelmiş kişiler arasında herhangi bir ruh sağlığı yaşamış olanlar yüzde 50'den fazladır. Dünya üzerinde yaklaşık 500 milyon kişinin ruhsal sorunları olduğu, 20 milyon kişinin de ruhsal sorunlar nedeniyle yardım arayışında içinde bulunduğu bilinmektedir. Birinci basamak sağlık kuruluşlarına başvuran yaklaşık her 4 kişiden birinin başvuru nedeni ruhsal sorunlardır.''

Ruh Sağlığı Platformu tarafından 2006'da ruh sağlığı yasasını çıkarmaya yönelik ''Ruh Sağlığı Yasası-Hemen Şimdi'' sloganıyla bir kampanya başlatıldığını anlatan Kaya, Türkiye'de var olan ruh sağlığı sorunlarını çözecek ve ruh sağlığının geliştirilmesine olanak verecek bir yasa çıkana kadar yapılacak etkinliklerle bu konuyu gündeme taşımaya çalışacaklarını söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler