İnsanlık evrimini tamamladı mı?

İngiliz genetik bilimci Prof. Steve Jones, insanlığın evrim mekanizmalarının yavaşladığını, bu nedenle evrim sürecinin sonunda olduğunu öne sürerek, insanların gelecekte neye benzeyecekleri konusunda çok meraka kapılmamalarını, çünkü şu anda kalkınmış dünyadaki hallerinin zaten o aşamaya ulaştığını belirtti.

Yayınlanma: 07.10.2008 - 16:50
İnsanlık evrimini tamamladı mı?
Abone Ol google-news

Guardian Gazetesi'nin haberine göre, Londra College Üniversitesi'nden İngiliz genetik bilimci Prof. Steve Jones, evrimin, "doğal eleme, mutasyon ve rastgele değişim" şeklinde üç mekanizması olduğunu söyleyerek, günümüzün koşullarında bu üç mekanizmanın da etkisini yitirdiğini anlattı.

Jones, konuyla ilgili verdiği konferansta, Batı toplumlarında erkeklerin geç yaşlarda baba olduklarını ancak giderek daha az "yaşlı baba" görüldüğünü, bunun da "genetik mutasyon" ihtimalini azalttığını belirtti. Jones, batı toplumlarında erkeklerde ortalama baba olma yaşının 29 olduğunu, bu yaşlardaki erkeklerde, yaşlı erkeklere kıyasla mutasyona uğramış sperm sayısının düşük olduğunu söyledi.

Jones, insanların yaşam sürelerinin giderek uzaması, doğan çocukların yüzde 98'inin en az 21 yaşına kadar yaşaması ve hastalıklarla etkili mücadelenin "doğal eleme"yi artık neredeyse devre dışı bıraktığını kaydetti.

Jones ayrıca, insanların hayvanlara kıyasla olması gerekenden 10 bin kat daha yaygın olduğunu ve bunu da tarıma borçlu olduğunu belirtti. Tarım olmasa dünyadaki insan sayısının bugün yarım milyon kadar olacağını belirten Jones, ancak küçük ve izole topluluklarda bazı genlerin hata sonucu kaybolmasıyla "rastgele değişim" görülebileceğini ifade etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler