Kriz, kalkınma hedeflerini de vuracak mı?

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, küresel mali krizle ilgili olarak ''New York Borsası'ndaki depremi herkes hissetti, ama bu bizim kalkınma hedeflerine ulaşma yolundaki kararlılığımızı sarsmadı'' dedi. BM'ye üye ülkelerin kalkınma hedefleri için 16 milyar dolarlık mali yardımda bulunma sözü verdiklerini anımsatan Ban Ki-mun, krize rağmen ülkeleri sözlerini tutmaya çağırdığını belirtti.

Yayınlanma: 07.10.2008 - 18:30
Abone Ol google-news

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, BM'de düzenlediği basın toplantısında mali krizle ilgili olarak bazı açıklamalarda bulundu.

Küresel krizin BM'nin Binyıl Kalkınma Hedeflerine ulaşma çalışmalarına gölge düşürse de bu mücadeledeki kararlılığı ortadan kaldırmadığını belirten Ban, BM Genel Kurul toplantıları sırasında mali krize rağmen BM'ye üye ülkelerin kalkınma hedefleri için 16 milyar dolarlık bir mali yardımda bulunma sözü verdiklerini anımsattı. Ban, dünyada başta açlık, yoksulluk ve salgın hastalıklarla mücadele olmak üzere pek çok önemli amacı içeren Binyıl Kalkınma Hedeflerine 2015 yılına kadar ulaşma şansının hala olduğunu söyledi. ''Dünya liderlerini sözlerini tutmaya çağırıyorum'' diye konuşan Ban, mali krizle ne kadar ağır olursa olsun mücadele edileceğine inandığını da söyledi.

Gürcistan'daki durumla ilgili olarak haftaya Cenevre'ye AB ve AGİK yetkilileriyle görüşmeye gideceğini bildiren Ban, görüşmelerinde hem bu ülkedeki durumu, hem de BM'nin Gürcistan'da gelecekteki rolünü tartışacağını söyledi.

Sudan'ın Darfur bölgesindeki durumun da giderek kötüleştiğini belirten Ban, BM ve diğer uluslararası personele yönelik artan saldırılar olduğunu, dün Nijeryalı bir BM askerinin öldürüldüğünü anımsattı.

Ban, Somali'de de 3 milyon insanın açlıktan ölme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu, bu ciddi durumla mücadele etme yollarını Cenevre'deki görüşmelerinde AB yüksek temsilcisi Javier Solana ile görüşeceğini belirtti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler