Derviş, IMF'de reform istiyor

UNDP Başkanı Kemal Derviş, IMF'nin krizden kaynaklanan sorunları ele alabilmesi amacıyla reform edilmesi gerektiğini belirterek IMF'nin finansal sektöre yönelik "watchdog" rolünün geliştirilmesini istedi.

Yayınlanma: 08.10.2008 - 19:24
Abone Ol google-news

IMF-Dünya Bankası ortak toplantıları öncesi ekonomi gazetesi Financial Times ile bir söyleşi yapan Kemal Derviş, IMF’nin, krizden kaynaklanan zorlukları ele alabilmesi amacıyla görev kapsamının gözden geçirilmesini istedi.

 

IMF Politika koordinasyonu için daha ciddi bir forum olmalı

Derviş, IMF’nin makro ekonomik danışmalar, analiz ve küresel dengesizliklere ilişkin izlenecek politikaların koordine edilmesi için “daha ciddi” bir forum haline gelmesini istedi. IMF’nin ayrıca finansal sektöre yönelik “watchdog” rolünün geliştirilmesinin gerektiğini ifade eden Derviş, “Mutlaka bir düzenleyici olması gerekmez çünkü dünya bunun için hazır değil. Ancak daha dik başlı olmalı ve daha zor sorular sormalı” şeklinde konuştu.

 

IMF reformu büyük ölçüde yeni ABD başkanına bağlı

Buna karşın Derviş, çoktaraflı örgütlerin reformunun ancak yeni ABD yönetiminin bu konuyu ele alması halinde yapılabileceğini belirterek bu konunun büyük ölçüde yeni ABD Başkanı'na bağlı olduğunu söyledi. Derviş, reform ile ilgili analizler ve hazırlıkların şimdi yapılabileceğini ancak bu konudaki gerçek atılımın ancak IMF’nin 2009 ilkbahar toplantılarında yapılabileceğini söyledi. Kemal Derviş ayrıca, IMF’de büyük yükselen ekonomilerin daha da fazla temsil edilmesi gereğine işaret ederken, “Avrupa’nın çok fazla temsili var" dedi. Derviş, büyük yükselen ekonomilerin daha çok oy hakkının olabilmesi için Avrupa’nın oy ağırlığının bir kısmından vazgeçmesi gerekeceğini de belirtti. Bu arada, Derviş dünyanın en yoksul ülkelerinin bazılarının da yaygılaşan krizden çok kötü etkilenebileceği uyarısını da yaptı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler