Gözler 'Tezkere'de

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin sınır ötesi operasyon iznini bir yıl daha uzatan başbakanlık tezkeresi Meclis Genel Kurulu’nda bugün görüşülecek. Saat 15.00’de başlayacak olan Genel Kurul’da AKP’den Grup Başkanvekili Nihat Ergün, CHP’den İstanbul Milletvekili Şükrü Elekdağ, MHP’den Ankara Milletvekili Deniz Bölükbaşı ve DTP’den de grup başkanvekili Fatma Kurtulan konuşacak.

Yayınlanma: 08.10.2008 - 12:48
Abone Ol google-news

Meclis Genel Kurulu'nda bugün görüşülecek olan tezkereye şimdiden tepkiler gelmeye başladı.

 

Uras: ‘demokratik önlemleri kevgire çevirecek’

ÖDP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Ufuk Uras bugün Meclis Genel Kurulu’nda görüşülecek olan tezkerenin Türkiye toplumunu demokratikleştirmeyeceğini, barışa katkı sağlamayacağını söyledi. Uras yaptığı yazılı açıklamada Türkiye toplumunun hamasetten, kan dökülmesinden ve şiddetten bıktığını belirterek kürt sorununun bir asayiş sorunu olmadığını kaydetti.

Güvenlik uğruna demokrasiyi feda edecek, ‘demokratik önlemleri kevgire çevirecek’ adımların bugünü ve geleceği karartmaktan başka bir işe yaramayacağını ifade eden Uras, AKP ile CHP ve MHP’yi sorunlara sağduyulu ve demokrat bir anlayışla yaklaşmamakla suçladı. Uras şunları söyledi: “Sorunu güvenlik meselesine indirgeyerek şimdiye kadar defalarca denenmiş olan sınır ötesi operasyonlar şiddeti canlandırmaktan başka bir şeye yol açmıyor. Kürt sorunu, Türkiye toplumunun bir sorunudur. Çözüm yeri Türkiye’dir. Çözüm biçimi demokratikleşme ve hoşgörüdür. Farklı kültürlere saygı göstererek eşit yurttaşlık ilişkilerinin geliştirilmesidir, eşit koşullarda bir arada yaşama iradesinin güçlenmesi ve şiddet ortamının sona erdirilmesidir.” Uras Meclis’teki siyasi partilere “demokratik açılımlardan ürkmeyelim ve uzaklaşmayalım.” Çağrısında bulundu.

Sabırla demokratik adımların atılmasının sorunun çözümü için gereken zemini yaratacağını, hiçbir askeri gerekçenin bu konuda gerekli olan açılımları geciktirmeyi meşru kılamayacağını ifade eden Ufuk Uras “şimdi çatışma ve şiddet eğilimleri karşısında aklı selimi savunma günüdür. Bir yıl önce söyledik, yine söylüyoruz; bu tezkere Türkiye toplumunu demokratikleştirmeyecektir, barışı sağlamayacaktır, anaların ağlamasını sona erdiremeyecektir” dedi.

 

Genç'in 'evet' diyecek

Meclis Genel Kurulu’nda yapılacak olan tezkere oylaması'nda Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç’i oylamada evet oyu kullanacak. Meclis Genel Kurulu’nda yapılacak olan tezkere oylamasına katılacağını belirten Genç, oylamada sınır ötesi operasyon izninin bir yıl süreyle uzatılmasını öngören tezkereye evet oyu vereceğini söyledi. Genç, “daha önce evet verdim şimdi de evet oyu vereceğim. Türkiye’ye karşı açık ve büyük bir saldırı var. Her devlete dostsa dost düşmansa düşman gibi davranmak gerekiyor. Hükümet gerekli tedbirleri almalı, almıyorsa istifa etmeli” dedi. Genç, geçen yıl alınan sınır ötesi operasyon yetkisinin ise hükümet tarafından doğru dürüst kullanılmadığını söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler