'Saldırıda 30 sivil öldürüldü'

ABD Savunma Bakanlığı'ndan (Pentagon) yetkililer, Afganistan'da 22 Ağustos'ta düzenlenen hava saldırısında, Washington'ın daha önceki açıklamalarının aksine, yaklaşık 30 sivilin öldürüldüğünü kabul etti.

Yayınlanma: 08.10.2008 - 13:26
Abone Ol google-news

Adının açıklanmasını istemeyen bir Pentagon yetkilisi; yapılan soruşturmada, Afganistan'ın batısındaki Herat vilayetinde Taliban mevzileri olduğundan şüphelenilen hedeflere düzenlenen hava saldırısında, ABD'nin daha önce kabul ettiği şekilde 5-7 sivilin değil, yaklaşık 30 sivilin öldürüldüğünün ortaya çıktığını söyledi.

Pentagon soruşturmasına ilişkin söz konusu bulgular, Amerikan New York Times gazetesinin bugünkü sayısında da yer aldı. BM ve Afgan hükümeti, ABD'nin 22 Ağustostaki hava saldırılarında yaklaşık 90 sivilin öldüğünü bildirmişti. ABD ise kendi soruşturmalarına göre saldırıda 35 militanın öldürüldüğünü, bu sırada 7 sivilin öldüğünü öne sürmüştü.

ABD'nin kabul ettiğinden çok daha fazla kişinin öldüğünü gösteren video görüntülerinin ortaya çıkmasından sonra Washington tarafından yeni bir soruşturma başlatılmıştı. New York Times gazetesi de ABD ordusunun Afganistan'daki en üst düzey komutanı General David D. McKiernan'nın talebiyle yapılan soruşturma sonucu hazırlanan yeni raporda ayrıca, 22 Ağustostaki operasyonda 20'den az militanın öldüğü sonucuna varıldığını yazdı.

BM yetkilileri, ABD'nin 22 Ağustostaki hava saldırılarında çoğunluğu çocuk 90 Afgan sivilin öldürüldüğüne ilişkin yeterli kanıt bulunduğunu bildirmişti. Afganistan'da başta ABD olmak üzere yabancı güçlerin Taliban'a karşı operasyonlarında sivil kayıpların da olması, halkın tepkisiyle birlikte Afgan yönetimiyle Batılı ortakları arasında da sorunların baş göstermesine neden oluyor.

Afganistan'da şiddetin tırmandığı bu yıl, Taliban militanlarıyla yabancı ve Afgan güçleri arasındaki çatışmalarda yardım örgütlerinin verilerine göre ölen 2500 kişinin 1000'ini siviller oluşturuyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler