Sarkozy'den açıklamalar

Fransa Dış Politika Enstitüsü (IFRI) tarafından düzenlenen Dünya Siyaset Konferansı'nın kapanış oturumunda konuşan Sarkozy, kalkınmaktan olan ülkelerin sesine daha fazla kulak verilmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, Sarkozy Avrupa'nın güvenliği ve istikrarını tartışmak üzere 2009 yılı sonuna kadar AGİT'in bir zirve düzenlemesini önerdi.

Yayınlanma: 08.10.2008 - 13:52
Abone Ol google-news

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, küresel mali krizden sonra Birleşmiş Milletler (BM) ve G-8'un (ABD, Japonya, Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya, Kanada ve Rusya'dan oluşan grup) reformdan geçirilmesi gerektiğini savundu.

Küresel mali krizin sadece tek taraflı olarak çözülemeyeceğini ifade eden Sarkozy, hükümetlerin ve merkez bankaların ortak hareketinin somut çözümler getirebileceğini söyledi.

 

Medyedev: Finans sistemi daha sıkı kontrol edilmeli

Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev ise yine aynı konferansta yaptığı konuşmada, finans sisteminin daha sıkı kontrol edilmesi çağrısında bulundu.

Medvedev, küresel mali krizin aşılması için, mali piyasaları düzenleyenlerin ve bu alandaki diğer aktörlerin daha sıkı kontrol edilmesinin gerekli olduğunu savundu.

Arz ile finansal araçlar ve yatırım programları arasında ''ciddi dengesizliği'' eleştiren Medvedev, ''hiç kimse fiyatların sonsuza kadar artacağı hayali kurmamalı''dedi.

Medvedev, Sarkozy'nin krizin aşılması için önerdiği genişletilmiş G-8 zirvesine destek verdiğini sözlerine ekledi.

 

AGİT önerisi

Nicolas Sarkozy, Avrupa'nın güvenliği ve istikrarını tartışmak üzere 2009 yılı sonuna kadar AGİT'in bir zirve düzenlemesini önerdi. Konferansta kendisinden önce konuşan Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in, yeni bir güvenlik paktı oluşturulması yolundaki önerisine atıfta bulunan Sarkozy, Avrupa'nın güvenliğiyle ilgili son gelişmeleri tartışmaya hazır olduklarını belirterek, 2009 yılı sonuna kadar AGİT bünyesinde bu konunun tartışılabileceği bir zirve düzenlenmesini önerdiğini söyledi.

 

Kafkasya'daki kriz

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Kafkasya krizinin aşılması için yapılacak görüşmelere, ilgili tüm tarafların katılması gerektiğini söyledi. Sarkozy, 15 Ekimde İsviçre'nin Cenevre kentinde başlayacak görüşmelere, ilgili tüm tarafların iştirak etmesi temennisinde bulunarak, isim vermeden Abhaz ve Oset temsilcilerinin de bu toplantılara katılması gerektiğini ima etti.

Rusya'nın bu gece yarısına kadar Gürcistan sınırındaki tampon bölgedeki askerlerini geri çekme kararını "memnunlukla" karşıladığı ifade eden Sarkozy, "Kalıcı barış ve uluslararası kurallara uygun bir çözüm için Cenevre'de aynı kararlılıkla hareket edilmesini beklediklerini" söyledi.

Sarkozy, "Görüşmelerin başarılı geçmesi için, bütün tarafların sürece dahil olması ve herkesin karşısındakinin pozisyonuna saygı göstermesi gerekiyor" dedi. Sarkozy, Rus askerlerinin geri çekilmesinin ardından, AB-Rusya görüşmelerinin tekrar başlatılmasının yolunun açılabileceğini kaydetti.

Medvedev, aynı konferansta yaptığı konuşmada, Rus birliklerinin gece yarısına kadar tampon bölgeden geri çekileceğini açıklamış ve Kafkasya krizi anında AB'nin oynadığı rolü övmüştü.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon