'Bazı bankalar batabilir'

ABD Hazine Bakanı Henry Paulson, küresel finansal piyasalardaki gerilimin sürdüğünü ve kurtarma planına rağmen bazı bankaların batabileceğini söyledi. Ayrıca, İzlanda hükümeti ülkenin en büyük bankası Kaupping'e el konulduğunu ve ülkedeki bütün mevduatların garanti altında olduğunu bildirdi. Krizin etkilediği diğer bir ülke İrlanda'da ise, bankalardaki mevduat güvencesi genişletildi.

Yayınlanma: 09.10.2008 - 08:54
Abone Ol google-news

ABD Hazine Bakanı Henry Paulson, düzenlediği basın toplantısında, finansal piyasadaki sıkıntının ekonomiyi olumsuz etkilediğini, yönetimin tarihteki en büyük mali sistemi kurtarma planının uygulanması için hızlı hareket ettiğini belirtti.

Paulson, ''Mali kurumların batık varlıklarını satın alma programı olsa bile bazı bankalar batabilir. Finansal kriz heme sona ermeyecek ve önemli sorunlar önümüzde duruyor'' dedi.

ABD Merkez Bankası (Fed) ile diğer merkez bankalarının dün eş güdüm içinde faiz oranlarını indirmesiyle ilgili olarak da Paulson, ''Bunun, dünyadaki merkez bankalarının, bu zor zamanda küresel ekonomiyi desteklemede gerekli adımları atmaya hazır olduğunu gösterdiğini'' ifade etti.

Kurtarma planı yasasının bankacılık sistemine sermaye pompalaması için geniş yetki verdiğine dikkati çeken Paulson, ''Azami etkinlik için, her büyüklükteki mali kurumun sermayesinin güçlendirilmesi dahil bize verilen bütün araçları kullanacağız'' diye konuştu.

Gazetecilerin geçen ay yatırım bankası Lehman Brothers'ın batmasına izin verilmesinin hata olup olmadığı sorusuna Paulson, kendisi ve hükümet yetkililerinin başka seçeneği bulunmadığı yanıtını verdi.

Paulson, ''Geriye bakıldığında, doğru kararlar aldık. Lehman Brothers için alıcı yoktu'' dedi.

 

İzlanda

İzlanda Finansal Denetleme Kurumu (FME), Kaupping'e el konulması kararın, içerde bankacılık operasyonlarının devam etmesi ve mevduatların güvenliğini garanti altına almak için parlamento ve hükümetin amaçlarının sağlanmasında gerekli bir adım olduğunu vurguladı.

Finlandiya haber ajansı da Kaupthing bankasının Finlandiya'daki şubesinde pazartesi gününden bu yana bütün fon akışlarının durduğunu ve şubeden para çekilemediğini bildirdi.

İzlanda hükümeti daha önce ülkenin ikinci ve üçüncü büyük bankaları olan Landsbanki ve Glitnir'e el koymuştu.

İzlanda borsası ise, bankacılık sektöründeki kriz nedeniyle pazartesi gününe kadar kapatıldı. İzlanda borsasından yapılan açıklamada, borsanın, ''olağan dışı piyasa koşulları'' nedeniyle pazartesi gününe kadar açılmayacağı belirtildi.

 

İrlanda

İrlanda, bankalardaki mevduata sağladığı garantiyi ülkede faaliyet gösteren 5 yabancı bankayı da kapsayacak şekilde genişletti.

Maliye Bakanı Brian Lenihan, yaptığı açıklamada, Ulster Bankası'nın İrlanda kolu, İngiliz First Active ve Halifax Bank of Scotland, Belçikalı IIB Bank ve Alman Postbank'daki mevduatların da garanti altına alındığını bildirdi.

Geçen hafta, AB içinde ilk kez İrlanda kendi bankalarına yüzde 100 mevduat güvencesi sağlamıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler